Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο άνθρωπος της Διαμαντοπούλου, ο Μητσοτάκης και η «ψηφιακή διαπλοκή»

Πάνω αριστερά: Γ. Μαστρογεωργίου. Δεξιά Αννα Διαμαντοπούλου- Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτω: Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου- Κ.Μητσοτάκης
Το ευρύ κοινό γνώρισε τον Γιάννη Μαστρογεωργίου πριν από λίγες ημέρες, όταν ανέλαβε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., στη θέση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των...
νέων, άφθαρτων και «άριστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως την προηγούμενη εβδομάδα ήταν διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τον είχε επιλέξει το περασμένο καλοκαίρι για τη θέση αυτή και πάλι προσωπικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αποτέλεσε μεταγραφή από το think tank «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» της Αννας Διαμαντοπούλου, την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει προσεγγίσει ο αρχηγός της Ν.Δ. για την ένταξή της στο κόμμα.

Η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» αποδεικνύεται και από άλλες περιπτώσεις. Ανατρέχοντας στις μελέτες του «Δικτύου» την περίοδο που ο Γ. Μαστρογεωργίου είχε κεντρικό ρόλο σε αυτό, αλλά και στον δημόσιο λόγο της Ν.Δ., διαπιστώνει κανείς πως συχνά το think tank «έκοβε» και η αξιωματική αντιπολίτευση «έραβε».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί πρόσφατη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκο Παππά, στην οποία επικαλείται μελέτη του «Δικτύου» για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για σημαντικές καθυστερήσεις στα ψηφιακά έργα.

Σύμφωνα με την ερώτηση, το «Δίκτυο» μελέτησε αναφορά του υπουργείου ΨΗΠΤΕ επί των έργων που προβλέπονται από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016–2021 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «από τις 130 δράσεις που περιέχονται στην παραπάνω αναφορά, 11 έχουν ολοκληρωθεί (8%), 17 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (13%), 24 σε ενδιάμεσο στάδιο (18%) και 78 σε αρχικό (60%)».

Στην απάντησή του, ο Νίκος Παππάς, αφού τόνισε ότι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2016 οδήγησε «στην άρση αιρεσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλήθηκε το 2013, παγώνοντας κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014–2020» για ψηφιακά έργα στη χώρα μας, σημείωσε ότι «οι συντάκτες της μελέτης του “Δικτύου” (σ.σ.: κατά την απάντηση δεν αναφέρουν τις ιδιότητές τους, παρά μόνο τα ονόματά τους) αγνόησαν τη μεθοδολογία που ακολουθείται […] καταλήγοντας καταφανώς σε λανθασμένα συμπεράσματα και αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί».

Το υπουργείο τονίζει ότι οι δράσεις της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής είναι 91 και όχι 130, καθώς το «Δίκτυο» συγχέει τις ενέργειες με τις δράσεις, οδηγώντας σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Από αυτές, το 95% έχει ήδη ενεργοποιηθεί και εξ αυτών το 70% βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και μάλιστα το 45% έχει ολοκληρωθεί. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα στον ψηφιακό τομέα με την υλοποίηση 260 έργων, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Στην απάντηση περιλαμβάνονται μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποδεικνύουν ότι τελικά η αγορά… ψηφιοποιείται.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφηκε άνοδος 12,2% στις επιχειρήσεις που έχουν δικό τους website, ενώ βελτιώθηκε κατά 20,1% ο αριθμός των εταιρειών που διαθέτουν φορητές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο και κατά 16,3% ο αριθμός των υπαλλήλων που τις χρησιμοποιούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατακόρυφη άνοδος στην αγορά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 30,5%.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για Ολους, εκτός από τους διαπλεκόμενους», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» πηγή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, παραφράζοντας το σύνθημα του φορέα.

Οπως τονίστηκε, δίνεται έμφαση στον ανθρωποκεντρικό και ενιαίο σχεδιασμό των έργων, με γνώμονα την αποδοτικότητα και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Επισημάνθηκε ακόμα ότι ώς το 2015 τα χρήματα των φορολογουμένων δεν επενδύονταν σε σύγχρονα και παραγωγικά έργα πληροφορικής. Ηταν παρωχημένα τεχνολογικά και υπήρχε κατακερματισμός. «Κάποιοι ήθελαν ένα Δημόσιο που πλήρωνε δυο και τρεις φορές το ίδιο έργο πληροφορικής και προμηθευόταν παρωχημένα λογισμικά».


Χαρά Τζαναβάρα

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: