Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε από...
την αυξημένη πλειοψηφία. Αναθεωρητέο κρίθηκε το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 32, 62, 86 και 101Α με συντριπτική πλειοψηφία που υπερβαίνει τους 180 βουλευτές.
Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
Την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών έλαβαν οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
Κόντρα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων
Τη συνεδρίαση της Πέμπτης, πριν τη ψηφοφορία, απασχόλησαν κυρίως η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, αλλά και η αλλαγή του άρθρου 16 για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Για βαρύ θεσμικό και ιστορικό προνόμιο, αλλά και ευθύνη που έχει η σημερινή Βουλή για να προχωρήσει σε μια ευρεία, τολμηρή και χρήσιμη Αναθεώρηση και δεν θα περιοριστεί σε μικροκομματικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Τασούλας.
«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος που θα δώσουμε θα είναι υπό την καθιερωμένη έννοια ότι η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αλλά και καθορίζει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και αναθέτουμε στην επόμενη Βουλή ελεύθερα, με τη διαμεσολάβηση του λαού, να τις διαπλάσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο κ. Τασούλας
«Η στάση μας κατά την ψηφοφορία θα είναι βασισμένη στη λογική ότι η επόμενη Βουλή, που είναι Αναθεωρητική, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί διατάξεις με 151 ψήφους», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δεν πρέπει να είναι αδέσμευτη, αλλά πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από συναινέσεις. Για αυτό το κείμενο του Συντάγματος που θα ισχύσει πρέπει να διεκδικηθεί με τη πλειοψηφία των 180 ψήφων».
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης για τις συνταγματικές αλλαγές, προκάλεσε τη Ν.Δ. να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα προτείνει για ΠτΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.
EUROKINISSI
Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επιδίωξή της αποτελεί η ομαλοποίηση τον εκλογικό κύκλο, να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις και ας τις ονομάζετε εσείς κουρελού, παρότι παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυράκατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για επιλεκτική μνήμη, ανασφάλεια, αλλά και για αθεράπευτο κυνισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει η κυβέρνηση όλα τα άρθρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και το κόμμα το -με τη σειρά του- να ψηφίσει όλα τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω καθώς δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει όποια δύο άρθρα θέλει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η τελευταία ψηφίσει τα άρθρα 16 και 24.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου