Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Λαϊκισμός, φανατισμός, αγώνας κοινός!


«Δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό πανευρωπαϊκά η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία του Όρμπαν» ανακοινώνει από το πρωί ο πολιτικά ορθός όμιλος Αλαφούζου! Πονηρούτσικα βέβαια κρύβει ο «αντιλαϊκιστικός» ΣΚΑΪ το...

γεγονός ότι και η Ιταλία θεωρείται από το συγκεκριμένο δίκτυο ως ισάξια της Ελλάδας σε λαϊκισμό αλλά κυρίως το τι αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο δίκτυο και ποια ακριβώς θεωρεί «λαΐκιστικά» μορφώματα.

Η υποτιθέμενη μέτρηση έχει γίνει από ένα think tank των σκανδιναβικών χωρών που ονομάζεται Timbro και σύμφωνα με την αυτοπαρουσίασή του, την οποία προφανώς υιοθετεί και το ελληνικό think tank του ΣΚΑΪ, εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Το δίκτυο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προβληματισμού Epicenter, έχει στενή επαφή με το δίκτυο Atlas στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποστολή του είναι να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ελεύθερη οικονομία, την ελεύθερη επιχειρηματικότητα, την ατομική ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία.


Το συγκεκριμένο αυτό δίκτυο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του, δημοσιεύει το έργο κλασικών φιλελεύθερων στοχαστών όπως του Ραντ, του Φρίντμαν και του Χάγιεκ, διατυπώνει συστάσεις πολιτικής πρακτικής στις εκθέσεις του, παράγει ταινίες, οργανώνει σεμινάρια κ.λπ. 


Πολλοί από τους υπαλλήλους του Timbro είναι συχνά σχολιαστές σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης! Οι ετήσιες μελέτες του αποτυπώνουν τον δείκτη «πνευματικής» δημοκρατίας πάντα με τα κριτήρια του Timbro που χαρτογραφεί την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ενώ συνεργάζεται στενά με το think tank Epicenter και το Nanny State Index, που χαρτογραφούν το επίπεδο χειραγώγησης στην πολιτική.


Από το 2003 το Timbro χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα που προωθεί την ελευθερία στο Επιχειρείν. Το 2013, το συγκεκριμένο ίδρυμα πήρε μια μεγάλη επιχορήγηση από τη Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί τους πόρους του με τρόπο αυτόνομο και υπεύθυνο.


Ο δείκτης αυταρχικού λαΐκισμού που μετράει το Timbro (TAP) βασίζεται σε εκλογικά δεδομένα από τις εθνικές εκλογές της δεκαετίας του ‘80. Η μελέτη καλύπτει συνολικά 267 κόμματα, σε 300 εκλογές σε συνολικά 33 χώρες κατά την περίοδο 1980-2018. «Αυτό καθιστά τον TAP τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει το Timbro.


Ευρήματα

• Το 26,8% των ψηφοφόρων στην Ευρώπη -περισσότεροι από έναν στους τέσσερις- ψήφισαν για ένα αυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα την τελευταία φορά που ψήφισαν σε εθνικές εκλογές.

• Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για αυταρχικούς λαϊκιστές αυξήθηκε και στις έξι εκλογές στην Ευρώπη το 2018 ενώ έχει αυξηθεί συνολικά σε δέκα στις τελευταίες έντεκα εκλογές.


• Η συνδυασμένη υποστήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων αριστεράς και δεξιάς τώρα ισοδυναμεί με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και είναι διπλάσια από την υποστήριξη των φιλελεύθερων κομμάτων.


• Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα αυξάνονται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ και έχουν αυξήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων τους κατά 33% σε τέσσερα χρόνια.


• Τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα έχουν σταματήσει να επιλέγονται (1,3 %) και έχουν σημαντική επιρροή μόνο στη νότια Ευρώπη.


• Τα εξτρεμιστικά κόμματα στα αριστερά και στα δεξιά περιθωριοποιούνται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με αμελητέα υποστήριξη των ψηφοφόρων και σχεδόν καμία πολιτική επιρροή.


• Σχεδόν κάθε κυβέρνηση περιλαμβάνει ή βασίζεται σε λαϊκιστές: οι αυταρχικοί λαϊκιστές αποτελούν μέρος στις 11 από τις 33 κυβερνήσεις και προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη σε άλλες 4 χώρες της Ευρώπης


• Η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η στήριξη αυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ισχυρότερη, ενώ πλέον αδύναμη βρίσκεται στη Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ΣΚΑΪ βέβαια ξέχασε την Ιταλία μπροστά στην… πολιτικά ορθή ανάγκη να συγκρίνει την Ουγγαρία με την Ελλάδα.


Εκεί όμως που το δίκτυο αποτυπώνει πλήρως τη φερεγγυότητά του είναι στον πίνακα με τα λαϊκίστικα κόμματα των δημοκρατιών της Ευρώπης.


Αντιγράφουμε ενδεικτικά απλώς κάποια στοιχεία από Ευρωπαϊκά Κόμματα που είναι μαύρα πρόβατα λαϊκισμού για το Timbro.


Τα λαϊκίστικα κόμματα από το 1986 μέχρι σήμερα

ΙΣΠΑΝΙΑ: Oι Podemos, όλες οι κατά καιρούς αριστερές και κομμουνιστικές συμμαχίες και οργανώσεις που διεκδικούν ψήφο στη Βουλή και τα ακραία συντηρητικά ακροδεξιά αλλά και αυτονομιστικά κόμματα. Podemos Podemos, ΚΚΙ, Κομμουνιστική Ενωση Ισπανίας, Φορτσα Νουόβα, Ερρι Μπατασούνα κλπ.

ΓΑΛΛΙΑ: Εθνικό Μέτωπο, ΚΚΓ, Ανυπότακτη Γαλλία, Αριστερό Μέτωπο, Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα, Εργατική Πάλη,


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: το Die Linke, το Μαρξιστικό Λενινιστινκο κόμμα, το AfD, το MPD, το Εθνικό Κόμμα κ.λπ.


ΙΤΑΛΙΑ: Στην ομοειδή ως προς τον λαϊκισμό -πάντα σύμφωνα με το Timbro- Ιταλία, η Λίγκα του Βορρά, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, Το Εθνικό Κόμμα, Το κόμμα Ιταλία στους Ιταλούς, η Επαναστατική Αριστερά, η Φόρτσα Νουόβα και φυσικά όλα τα αριστερά, φιλοαριστερά και κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις ή μέτωπα.


ΕΛΛΑΔΑ: Όσο για τη λαϊκίστικη Ελλάδα από το 1986 και μετά τα κόμματα που κοσμούν τον πίνακα του Timbro είναι: ΚΚΕ Εσωτερικού, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Συνασπισμός της Αριστεράς, ΑΝ.ΕΛΛ., ΛΑΟΣ, Αντικαπισταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, ΚΚΕ Μ-Λ, ΛΑΕ, ΟΑΚΚΕ, Πρώτη Γραμμή, Εθνική Πολιτική Ενωση (ΕΠΕΝ),  Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, Μ-Λ ΚΚΕ, Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΙΑ και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ!


Στο τέλος, βέβαια, το περίφημο Timbro κάνει και μια σχετική αυτοκριτική, διαπιστώνει ότι αφενός πολύ λίγα κόμματα παραδέχονται το λαϊκιστικό τους προφίλ, ενώ υποσημειώνει ότι υπάρχουν έντονες κριτικές για τον τρόπο κατάταξης των κομμάτων στον ιδιότυπο αυτό κατάλογο.


Άραγε πόσοι ερευνητές, πόσες μετρήσεις και πόση χρηματοδότηση χρειάζεται για να συμπεριλάβει κάποιος σε έναν κατάλογο ως λαϊκίστικα συλλήβδην όλα τα κόμματα που δεν ανήκουν στους φιλελεύθερους, στους σοσιαλδημοκράτες, στους σοσιαλιστές, στους εργατικούς, στους χριστιανοδημοκράτες, στο λαϊκό κόμμα, και άντε πολύ χαριστικά και στους πράσινους;...



Άντα Ψαρρά


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: