Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία που επιμένει στις προκλήσεις

EE- Τουρκία
Καταπέλτης για τη γείτονα χώρα η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, με βολές για τις εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο, την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και...
την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Με προκλητική ανακοίνωση απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των Ιμίων και λέει πως είναι τουρκικά.

«Απαγορευτικό» στην Τουρκία
Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε χθες ότι η Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου.

«Αφότου ίσχυσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό περιορισμό, 78.000 συνελήφθησαν και πάνω από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 40.000 αποκαταστάθηκαν εκ των οποίων περίπου 3.600 με διάταγμα» επισημαίνεται στην έκθεση και συμπληρώνονται τα εξής: 

Η Τουρκία οφείλει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση, ενώ το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία έθεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπονόμευσε τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών... Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για την πολιτική της ΕΕ: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία δίκαια ή αντικειμενικά, υποστήριξε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

► Από το κλίμα έντασης στο Αιγαίο που προσπαθεί να συντηρήσει η Τουρκία, δεν ξέφυγε ούτε το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το νησί της Ρω στη Ρόδο.
► Tο παιχνίδι των προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας, συντηρεί και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, συμψηφίζοντας το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν υπό κράτηση στη γειτονική χώρα. 

Προκλητική αντίδραση της Άγκυρας
Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής» αν και από τη μεριά της Τουρκίας υπήρξαν συγκεκριμένες εξηγήσεις για τα ανοιχτά ζητήματα.

Το τούρκικο Υπ.Εξ. σημειώνει πως η Τουρκία «αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων (PKK, DAESH και FETO)» δικαιολογώντας τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν, «ιδίως μετά την απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», κρίνοντας «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση ως απαράδεκτες».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση κάνει αναφορές στις «διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία». Προκαλώντας και πάλι, η τουρκική διπλωματία αναφερόμενη στα Ίμια (τα αναφέρει ως Kardak) σημειώνει πως «τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επικρίνει την ΕΕ για τη στάση της στο Κυπριακό και κρίνει πως είναι λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει διακρίσεις μεταξύ της Τουρκίας και των «Δυτικών Βαλκανίων» στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ παρά τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι ο στόχος παραμένει να γίνει «κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ» και δήλωσε πως δεν έχουν πρόθεση να παραιτηθούν από την προσπάθεια.

Σε κινούμενη άμμο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις 
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.

Αλλά ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Πέμπτη, για ακόμη τρεις μήνες, έπειτα από τη συνεδρίασή του της οποίας προέδρευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: