Μπαράζ κορυφαίων επαφών, που θα κρίνουν εν πολλοίς την τύχη της Ελλάδας μετά το τρίτο Μνημόνιο, έχουν αυτό το διήμερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στην Ουάσιγκτον στο...
πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η σκακιέρα για το ελληνικό χρέος έχει στηθεί, με όλους τους βασικούς παίχτες να βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πολλά φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από την σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Washington Group στο οποίο θα συμμετάσχουν, εκτός της Κριστίν Λαγκάρντ, όλοι οι βασικοί «παίκτες» της ευρωζώνης που θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Απούσα θα είναι η Ελλάδα, καθώς συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του ΔΝΤ.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να διαφανούν μεταξύ άλλων και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα κρατήσει από δω και πέρα στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, η γερμανική πλευρά ακόμα δεν έχει βρει τον «βηματισμό» της ως προς τα ζητήματα της ευρωζώνης κι είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σημαντικές επαφές Τσακαλώτου
Στο περιθώριο των εργασιών ο υπουργός Οικονομικών συναντά σήμερα τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος απέκλεισε χθες νέο μνημόνιο και διέψευσε ότι θα χρειαστεί μια «διευθέτηση-συμφωνία» μετά τη λήξη του προγράμματος μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό».
Αργότερα ο Σεντένο επιχείρησε να σβήσει τις «φωτιές», που άναψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχετικά με παράταση του τρίτου μνημονίου για μερικούς μήνες, την οποία φέρονται να επεξεργάζονται οι δανειστές εκτιμώντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε πως υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο κι υπενθύμισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην «τυπική εποπτεία» και στην ελάφρυνση του χρέους.
Ο Έλληνας υπουργός σήμερα θα δει και τον Γάλλο ομόλογό του, που θα αναλύσει τη γαλλική πρόταση ελάφρυνσης του χρέους στη συνεδρίαση του Washington Group και τον πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να συζητήσουν ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα stress tests, και τα ομόλογα.
Αύριο το τετ-α-τετ με Λαγκάρντ
Αύριο ο κ. Τσακαλώτος θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες προέβη σε υποστηρικτικές δηλώσεις αλλά και πολλαπλά μηνύματα, τόσο για τη στάση που θα υιοθετήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τις «υποχρεώσεις» της Αθήνας.
Σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, υποστήριξε ότι δεν ζητά περαιτέρω περικοπές και υπενθύμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.
Παράλληλα, η «σιδηρά» κυρία υποστήριξε ότι οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που υποχώρησε κάτω από το 4%, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.
Και αυτό είναι «γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου