Έτοιμες δηλώνουν οι ΗΠΑ «να τραβήξουν πιστόλι» και πάλι έπειτα από τη συντονισμένη πυραυλική επίθεση μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, που εξαπέλυσαν συνολικά 105 πυραύλους εναντίον τριών στόχων στη Συρία. Σήμερα οι τρεις δυνάμεις μαζί με τη Γερμανία θα...
έχουν συνομιλίες στο Λονδίνο για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.
Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Τερέζα Μέι, προκειμένου να συζητήσουν για τα αποτελέσματα των κοινών αεροπορικών επιδρομών. Και οι τρεις εκτιμούν πως «πέτυχαν» οι βομβαρδισμοί τους εναντίον του Άσαντ που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα, την ώρα όμως που δεν έχει αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη στη Ντούμα μία εβδομάδα πριν.
«Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ομόφωνα, να αναλάβει πρωτοβουλίες εκ νέου στο σκέλος των πολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων και στο ζήτημα των χημικών στη Συρία, για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και αυτή η χώρα να βρει ξανά την ειρήνη» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Από την πλευρά της η Μόσχα, που υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, όπως και η Δαμασκός, καταγγέλλει την επίθεση και αρνείται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν του σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών προσπαθειών τους για πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πλήγματα, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών.
Νέο σχέδιο από ΗΠΑ και συμμάχους
Χθες βράδυ οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία παρουσίασαν στους 12 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που αναμένεται να συζητηθεί από τη Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το κείμενο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, καταδικάζει «με τους πιο έντονους όρους κάθε προσφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα» και προβλέπει τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «βασισμένου σε αρχές αμεροληψίας και επαγγελματισμού».
Ζητά επίσης από τη Συρία να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), αποστολή του οποίου βρίσκεται στη Συρία για να συγκεντρώσει στοιχεία γι' αυτή τη φερόμενη χημική επίθεση που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στην Ντούμα, σύμφωνα με διασώστες που βρίσκονται εκεί.
Το σχέδιο απόφασης «απαιτεί από τις συριακές αρχές να δεσμευθούν στη διεξαγωγή διασυριακών διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με τρόπο εποικοδομητικό και χωρίς προϋποθέσεις» σε εφαρμογή των τελευταίων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου στη Γενεύη.
Δεν καταδίκασε την επίθεση ο ΟΗΕ
Μετά τα δυτικά πλήγματα, η Ρωσία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως όπως αναμενόταν δεν κατάφερε να ψηφιστεί η απόφασή της που καταδίκαζε επίθεση κατά της Δαμασκού, με τον ρώσο αντιπρόσωπο Βασίλι Νεμπένζια να καταγγέλλει «τον νεοαποικισμό» των ΗΠΑ και των δύο συμμάχων τους.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, διατήρησε από την πλευρά της την πίεση στον πρόεδρο Άσαντ, αλλά και στους Ρώσους και τους Ιρανούς συμμάχους του.
«Μίλησα σήμερα το πρωί στον πρόεδρο, είπε πως, αν το συριακό καθεστώς συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το τοξικό αέριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τραβήξουν και πάλι πιστόλι», δήλωσε η πρεσβευτής σε μια νέα κονταρομαχία ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως έγκειται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβει, με ενότητα, την πρωτοβουλία στους τομείς της πολιτικής, των χημικών όπλων και της ανθρωπιστικής κατάστασης».
Σκληρή κριτική στη Μέι από την αντιπολίτευση
Στο μεταξύ στη Βρετανία η αντιπολίτευση τονίζει ότι η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να ενημερώσει το κοινοβούλιο της χώρας πριν τις επιδρομές.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εντολή σωστή και νόμιμη και ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.
Όμως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένει πως η Μέι έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση πριν, όχι να ακολουθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. «Οι βόμβες δεν σώζουν ζωές ούτε φέρνουν την ειρήνη. Αυτή η νομικά αμφισβητήσιμη δράση υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί περαιτέρω», δήλωσε.
Ο ηγέτης των Εργατικών και βετεράνος των αντιπολεμικών εκστρατειών σημείωσε πως «η Βρετανία θα έπρεπε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση, όχι να παίρνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον και να θέτει σε κίνδυνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό».
Ερωτήματα για το «αποστολή εξετελέσθη» του Τραμπ
Και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν θα έπρεπε πρώτα να ακολουθηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, που προβλέπει το Σύνταγμα. Μόλις πριν έναν χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη διεξαγωγή πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας για μια επίθεση με χημικά εναντίον των συριακού λαού κι έκανε το ίδιο τώρα έχοντας στο πλευρό του τους συμμάχους του της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter «Αποστολή Εξετελέσθη», όπως είχε κάνει το 2003 ο Τζορζ Μπους ο νεώτερος, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και η οποία τον ακολούθησε για το υπόλοιπο της προεδρίας του.
Πολλές φωνές στις ΗΠΑ υποστήριξαν τις επιδρομές που αποφάσισε ο Τραμπ, αλλά την ίδια ώρα επέκριναν την απουσία μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Συρία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του επταετούς πολέμου, με ή χωρίς τον Άσαντ.
Σχολιαστές θέτουν ερωτήματα για το μήνυμα πίσω από την τελευταία αυτή αεροπορική επιδρομή, η οποία σηματοδοτεί ότι οι σύμμαχοι της Δύσης δεν θα επιτρέψουν μια επίθεση με χημικά όπλα να μείνει ατιμώρητη, ωστόσο εκφράζουν ενδοιασμούς σχετικά με μια βαθύτερη εμπλοκή στην περίπτωση των επιδρομών με βαρέλια με εκρηκτικά που εξαπολύει η κυβέρνηση Άσαντ προκαλώντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.
«Προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα τελευταία πλήγματα.
«Το να αποσυνδεθούν οι αεροπορικές επιδρομές από μια ευρύτερη στρατηγική ίσως να είναι απαραίτητο, αλλά από μόνες τους δεν θα οδηγήσουν στη επίτευξη των αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο Μακέιν.
Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποσύρει τους σχεδόν 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και η διοίκησή του έχει αναστείλει τη στήριξη στους Σύρους αντάρτες, μια ένδειξη των προθέσεών του να αποδεσμευθεί από τη Συρία.
Ωστόσο φαίνεται πως αντέκρουσε ο ίδιος αυτό το μήνυμα ότι είπε σήμερα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι προετοιμασμένοι να «επιμείνουν σε αυτήν την απάντηση» εάν ο Άσαντ δεν σταματήσει να κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.
Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι την ώρα που υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του όπως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έπεισαν τον μεγιστάνα πρόεδρο να αποφύγει σκληρότερες ενέργειες, κάτι που εκείνος αρχικά επιθυμούσε, με το επιχείρημα ότι θα διακινδύνευαν μια κλιμάκωση με τη σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία, η αμερικανική διοίκηση δεν είναι κοντά στο να χαράξει μια συνολική στρατηγική για τον πόλεμο στη Συρία.
Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελα να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στην πολεμική μηχανή του Άσαντ αλλά εν τέλει κατέληξε στο να υποβαθμίσει τις εγκαταστάσεις με τα χημικά εν μέρει διότι του υπενθύμισαν ότι ένα τμήμα της εγχώριας πολιτικής βάσης του αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν βαθύτερα στο αδιέξοδο της Συρίας. «Πρόκειται για μια σκληρή αντίθεση που εκείνος πρέπει να αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Κι ενώ η φερόμενη επίθεση με τα χημικά όπλα τοποθέτησε τη Συρία πλήρως στο ραντάρ του Τραμπ, ειδικοί σημειώνουν ότι είναι απίθανο να τον πείσουν να συνεχίσει την πορεία του στη Συρία πέρα της επικράτησης επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους.
Άλλωστε, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλουν να κατονομαστούν, λένε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης να απομακρύνει τον Άσαντ, που έχει επιβιώσει με την πολύτιμη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.
«Δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πρόβλημα του Άσαντ» δήλωσε ο Φίρας Μάκσαντ, ο διευθυντής του ιδρύματος Arabia που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ο Άσαντ τα κατάφερε, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον και αυτό το κεφαλαιοποιεί».
Άλλοι επιμένουν ότι η πρωτοβουλία έχει αποτύχει και είναι καιρός να επανεξεταστεί. Από την πλευρά του ο Ντένις Ρος, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση στη Συρία.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου