Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Λουκέτα παντού, σε όλα τα media!


Το Μνημόνιο εξόντωσε τα media. Η ραγδαία μείωση των κυκλοφοριών, η αδυναμία ή και η άρνηση εξυπηρέτησης των δανείων, η άνευ σχεδίου επέκταση την εποχή του χρηματιστηρίου και οι λανθασμένοι χειρισμοί είχαν αποτέλεσμα το αλύπητο χτύπημα των Μέσων Ενημέρωσης από την εξαετή λιτότητα...

ΓΙΑΝΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Το «δελτίο προαναγγελίας θυελλωδών ανέμων» εκδόθηκε με το αιφνιδιαστικό λουκέτο στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, με απόφαση της Γιάννας και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η απόφαση ανακοινώθηκε ένα πρωινό Δευτέρας το καλοκαίρι του 2009, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους εργαζομένους. Η αποχώρηση του ισχυρού ζεύγους από τα media, στα οποία ήθελε να μπει από το 2005, συζητώντας την εξαγορά του Πήγασου, εκτιμήθηκε ως μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέπειες. Οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν και τελικά έλαβαν επιπλέον αποζημίωση για το απρόσμενο κλείσιμο των δύο Μέσων. Δεν ήταν εξίσου τυχεροί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κλάδου.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» πουλήθηκε στον Αλέξη Σκαναβή και στον Δημήτρη Μπενέκο και ο City 99,5 στον Βίκτωρα Ρέστη, για να καταλήξει στο τέλος στον ΔΟΛ ως Βήμα FM. Η επόμενη σοκαριστική απόφαση ελήφθη από τον εκδότη της «Απογευματινής» και της «Απογευματινής της Κυριακής» Πάνο Καραγιάννη, με τους εργαζομένους να αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η «Ελευθεροτυπία» και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ήταν το μεγάλο λουκέτο του 2011. Οι τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν δάνειο στην εκδότρια για να συνεχίσει να κυκλοφορεί η εφημερίδα, με αποτέλεσμα τη συντριβή της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η επανέκδοσή της δεν μπόρεσε να σταθεί στα περίπτερα το 2012, ενώ μια ομάδα πρώην εργαζομένων αποχώρησε και δημιούργησε την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Στη διαδρομή έκλεισαν η ημερήσια έκδοση του «Βήματος», ο «Αδέσμευτος Τύπος» και ο «Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής» του Δ. Ρίζου, ο «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη και άλλες μικρότερες εφημερίδες. Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση των δανείων της Proton Bank είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σχέδιο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μέσω του καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη, για επέκταση και κυριαρχία στα ΜΜΕ. Λουκέτο έβαλαν επίσης οι εκδοτικές εταιρείες ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεις Λυμπέρη και Τεχνικές Εκδόσεις αλλά και ο Flash, ο άλλοτε ισχυρός σταθμός της οικογένειας Κόκκαλη, που είχε μεταβιβαστεί στον κύκλο συμφερόντων του Πέτρου Κυριακίδη.
Στην τηλεόραση το μεγάλο σοκ ήταν το λουκέτο στο Alter εξαιτίας του δανεισμού, που ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ, επιλογών του Κώστα Γιαννίκου και των πιέσεων των ανταγωνιστών. Η υπόθεση του Alter είναι στα δικαστήρια για τη μεταφορά των κεφαλαίων του, κατά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, σε λογαριασμούς των Θ. Αθανασούλη, Γ. Βαλσαμίδη και Κ. Γιαννίκου.
 Το 2013 το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου… Οι εισηγήσεις των συμβούλων του Αντώνη Σαμαρά να προωθήσει την τακτική «σοκ και δέος» γύρισαν μπούμερανγκ και έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ώθηση για να διεκδικήσει την εξουσία δύο χρόνια αργότερα.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: