Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι γύπες πετούν χαμηλά

Ο νέος υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος- πιο πλουτοκράτης, πεθαίνεις...Μπορεί να μας... γυρίζει τα άντερα κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον οδοστρωτήρα Τραμπ για τεμπελιά: μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την επεισοδιακή ορκωμοσία του, προτού καν εγκριθεί από το Κογκρέσο το νέο υπερ-πολυτελές υπουργικό του συμβούλιο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε κυριολεκτικά φωτιά στα τόπια, με δέκα τζίφρες σε ισάριθμα προεδρικά διατάγματα και καμιά τριανταριά «τουίτ»! Πού να «ζεσταθεί» κιόλας...


Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Μέσα σε αυτές τις πρώτες του «εργάσιμες» στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κήρυξε μεταξύ άλλων εμπορικό (για την ώρα...) πόλεμο στο Μεξικό και την Κίνα, τορπιλίζοντας τις συμφωνίες TPP και NAFTA, άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή τείχους σε όλο το μήκος των νότιων συνόρων, επανέφερε τη «νόμιμη» χρήση απαγορευμένων βασανιστηρίων από τη CIA, μπλόκαρε τη χορήγηση βίζας στους πολίτες μιας σειράς μουσουλμανικών κρατών, τίναξε στον αέρα τη διαδικασία υποδοχής προσφύγων και φυσικά υπέγραψε τη συνέχιση της κατασκευής δύο οικο-κτόνων αγωγών πετρελαίου, αυτού της Ντακότα (για τον οποίο έχουν ξεσηκωθεί οι αυτόχθονες) και του περιβόητου Keystone XL, που είχε απορριφθεί από τον Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε μετωπικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση αμφισβητώντας τη βιωσιμότητα του ευρώ και ουσιαστικά «σορτάροντας» το κοινό νόμισμα, έριξε λάδι στη φωτιά της Συρίας, κάνοντας λόγο για δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, πλακώθηκε ξανά με τα ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην «ανέντιμους» τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, και βέβαια υποσχέθηκε την άμεση «απελευθέρωση» των καημένων των τραπεζών της Wall Street από τα περιοριστικά «δεσμά» (λέμε τώρα) που της είχαν επιβάλει οι... κρατιστές προκάτοχοί του.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, ο νέος πρόεδρος είναι γεννημένος προβοκάτορας, προικισμένος με ένα σπάνιο ταλέντο στη σπορά του μίσους, της αστάθειας και του χάους. Ενας «κίλερ».

Και είμαστε ακόμη στην αρχή: εκτός απροόπτου, αυτός ο τύπος θα κυβερνά την Αμερική -και ώς έναν βαθμό ολόκληρο τον κόσμο- για άλλες... 207 εβδομάδες!

Ποιοι είναι οι μόνοι που όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά και πανηγυρίζουν δημόσια για την έλευση Τραμπ;

Οχι, δεν αναφέρομαι στους λιγοστούς ξένους ηγέτες που συγκαταλέγονται στους «φίλους» του – τον Πούτιν, τον Νετανιάχου και την Τερέζα Μέι.

Το μεγαλύτερο πάρτι αυτές τις μέρες γίνεται στη Wall Street, όπου οι «βαριές» μετοχές του δείκτη Dow Jones έσπασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το φράγμα των 20.000 μονάδων.

Και οι λόγοι είναι προφανείς: η νέα κυβέρνηση δεν είναι απλά διαπλεκόμενη με το βαθύ τραπεζικό κράτος, είναι το ίδιο το βαθύ τραπεζικό κράτος!

Διάβαζα χτες στο BusinessWeek, ένα από τα περιοδικά-«ευαγγέλια» της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ, το υμνητικό προφίλ του νέου υπουργού Εμπορίου και «κολλητού» του Τραμπ, του πολυδισεκατομμυριούχου ολετήρα της αμερικανικής χαλυβουργίας, «γκραν-μάστερ» των δόλιων πτωχεύσεων και εξολοθρευτή δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και συντάξεων, του 79χρονου Γουίλμπουρ Ρος.

Το κομμάτι ξεκινά μάλιστα με μια μάζωξη μεγαλοκαρχαριών της Wall Street στα τέλη Νοεμβρίου σε ένα χλιδάτο εστιατόριο του Μανχάταν, προς τιμήν του νέου υπουργού, όπου μεταξύ προπόσεων και γκουρμέ πιάτων ενθουσιώδεις executives φιλούσαν το δαχτυλίδι του νέου «νονού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συνολική περιουσία του νέου υπουργικού συμβουλίου ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. κατέχει προσωπικά ο «γύπας» Ρος!

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: