Ευρώ ή Δραχμή; Και μόνο το άκουσμα της λέξης «δραχμή» φαίνεται πως χτυπά «καμπανάκια» σε μερίδα του πολιτικού κόσμου που σπεύδει να ζητήσει εξηγήσεις επί θεωρητικών απόψεων. Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, που εκτίμησε πως «τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα» αναφερόμενος σε προγενέστερη αναφορά του, ότι: «Eπί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε». Άμεσα αντέδρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, που διερωτήθηκε: «Πού το πάνε;» σέρνοντας το χορό των αντιδράσεων...
Ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας την Τρίτη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ,..
αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μεταξύ άλλων σημείωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».
Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
Και εξήγησε: «Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους» διευκρινίζοντας «εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή».
«Έσπευσαν πολλοί να σχολιάσουν μια δήλωση που δεν είχαν ακούσει»
Ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε στο ζήτημα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Η δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο, λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της».
«Το νόημα είναι, αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.
Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.
Ερωτηθείς για το εάν εκ των υστέρων και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν θεωρεί "λάθος" το χρονικό σημείο το οποίο επέλεξε για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, είπε ότι «μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του». «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία. Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε.
- από την Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου