Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Νόμιμη η κρυφή κάμερα, με την βούλα του ΣΤΕ


Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της χρήσης κρυφής κάμερας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε με την 1788/2016 απόφασή του πως δεν θεωρείται αθέμιτη η χρήση δεδομένων κρυφής κάμερας και η μετάδοσή τους από εκπομπή στην περίπτωση που εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Στην επίμαχη περίπτωση το ρεπορτάζ αφορούσε την παρασκευή τυριού με γάλα από τη Βουλγαρία, γαλακτοκομικής εταιρείας με έδρα τα Τρίκαλα...

Από τη χρήση της κάμερας και τις προβληθείσες λήψεις, καθώς και από τους υποκλαπέντες διαλόγους με κτηνοτρόφους και οδηγό βυτιοφόρου (στη βουλγαρική, με υποτιτλισμό στα ελληνικά), προέκυψε ότι τα ζώα ζούσαν υπό μη αποδεκτές συνθήκες υγιεινής, σε επαφή με λάσπες και κόπρο, ότι ανάλογη ήταν η τροφή και το νερό που έπιναν, καθώς και ότι η συλλογή του γάλακτος γινόταν υπό ανεπίτρεπτες ομοίως συνθήκες υγιεινής (πτώση εντόμων και σανού στο γάλα κ.ο.κ). Προέκυψε, επίσης, από ρητή παραδοχή του βούλγαρου οδηγού ότι κατά την πολύωρη μεταφορά και μεταφόρτωση δεν υπήρχε ψυγείο για τη συντήρηση του γάλακτος και πως αρκούσε το ότι έκανε κρύο την εποχή εκείνη.
Στην εκπομπή, όπως προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ, παρουσιάσθηκαν και τα εξής: α) στρατήγημα της εταιρείας στο τελωνείο εισαγωγής του γάλακτος για την αποφυγή της καταβολής των νομίμων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, το οποίο διαπιστώθηκε με καταγραφή από κρυφή κάμερα των σχετικών παραδοχών του έλληνα οδηγού, β) ομοίως ληφθείσες παραδοχές εργαζομένων του εργοστασίου της εταιρείας για νοθεία του τυριού ως προς τα συστατικά του (χρήση και γάλακτος σε σκόνη, χρήση πρωτεϊνών), γ) βεβαιώσεις των υπευθύνων της εταιρείας για την ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης, καθώς και δ) ομοίως ληφθείσες παραδοχές κτηνοτρόφου από την Αργολίδα, σύμφωνα με τις οποίες αυτός παρέδιδε γάλα σε γαλακτοβιομηχανία αμέσως μετά τη χορήγηση παρασιτοκτόνου στα πρόβατά του, κατά παράβαση των σχετικών προδιαγραφών!
Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: