Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Όλα όσα θα δούμε (και δεν θα δούμε) στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ


Mια ημεέρα που ξημέρωσε δεν είναι καθόλου συνηθισμένη για τις ΗΠΑ. Κι όχι επειδή τελείται η ορκωμοσία του νέου πρόεδρου αλλά εξαιτίας του νέου πρόεδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτισε και φεύγει και ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην Ουάσιγκτον όπου σήμερα θα ορκιστεί έξω από το Καπιτώλιο, αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντα του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. ..



Το δημόσιο πρόγραμμά του ουσιαστικά ξεκίνησε από χθες, με την παραδοσιακή διαδικασία που θέλει το νέο πρόεδρο να καταθέτει στεφάνι στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών του Έθνους.



Αμέσως μετά ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στο Μνημείο Λίνκολν για να πραγματοποιήσει σύντομη ομιλία με κεντρικό μήνυμα  «Να ξανακάνουμε την Αμερική Σπουδαία». Ακολούθησε συναυλία με ελεύθερη είσοδο και τη συμμετοχή των Τόμπι Κιθ και «3 Doors Down».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 
• ΗΠΑ: Αυτά είναι τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που θα υπογράψει ο Τραμπ

Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας κοιμήθηκε στην Ουάσιγκτον, στην επίσημη κατοικία Blair House. Θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, την Παρασκευή το μεσημέρι.

LIVE οι εκδηλώσεις της ορκωμοσίας: 



Πανίσχυρα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο των διαδηλώσεων 

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ - ίσως του μοναδικού Αμερικανού προέδρου που έχει αμφισβητηθεί τόσο έντονα από… το πρώτο λεπτό της εκλογής του - μόνο ήρεμη δεν αναμένεται. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν εναντίον της εκλογής του και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Ουάσιγκτον είναι «αστακός» προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστεί μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον. Τα μέτρα ασφαλείας μόνο γι’ αυτή την ημέρα κόστισαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. 

Την ίδια ώρα, η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα σπεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο που θα διαμαρτυρηθούν για τις αντιφεμινιστικές απόψεις του Τραμπ. 



Η οικογένεια Τραμπ φτάνει στην Ουάσινγκτον 

Η τελετή

Όσο για την ίδια την τελετή αναμένεται να έχει ηχηρές απουσίες. Φυσικά θα βρίσκονται δίπλα στο νέο πρόεδρο απερχόμενος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, θα λείπουν όμως καλεσμένοι που η απουσία τους θα συζητηθεί. 

Δέκα Γερουσιαστές συγκαταλέγονται στις ηχηρές απουσίες, εξαιτίας και της εσωκομματικής ρήξης του 45ου προέδρου με την παλαιά φρουρά του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων Αφροαμερικανός γερουσιαστής Τζον Λιούις θα απουσιάζει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980. Για να τον στηρίξουν ακόμη 40 κοινοβουλευτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος θα μποϊκοτάρουν την τελετή. 

«Οι αγαπημένοι καλλιτέχνες του Ντόναλντ Τραμπ», Έλτον Τζον και Αντρέα Μποτσέλι δεν δέχτηκαν όπως φημολογείται, να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας. Τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει μια 16χρονη σταρ της τηλεόρασης, η Τζάκι Εβάντσο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ίσως ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος που έχει υπάρξει κατά την ανάληψη καθηκόντων. Με το ποσοστό δημοτικότητάς του μόλις στο 40% είναι δύο φορές λιγότερο δημοφιλής σε σύγκριση με τον Ομπάμα αλλά ακόμη και σε σχέση με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την κυβέρνησή του που απαρτίζεται κυρίως από λευκούς άντρες, πολυεκατομμυριούχους, συντηρητικούς και στρατιωτικούς. Στην κυβερνητική του ομάδα υπάρχει μόλις ένας Αφροαμερικανός και δυο γυναίκες. 



Τα πορτρέτα των Ομπάμα αφαιρέθηκαν για να μπουν αυτά των Τραμπ

Η… φιλοσοφική ομιλία του Τραμπ 

Κατά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να εκφωνήσει, όπως είναι αναμενόμενο, μια ομιλία. Αυτή θα είναι «πολύ προσωπική και διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Σον Σπάισερ. 

«Θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα. Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν πρόκειται για την παρουσίαση ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών». 





Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας 

15.30 (ώρα Ελλάδας): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00: Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. 

Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος. 

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00 - 00.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Το μενού

Ο νέος πλανητάρχης, αφού ορκιστεί και εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία, θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Καπιτώλιο, το πρώτο του επίσημο γεύμα ως πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με την παράδοση στις ΗΠΑ, το γεύμα μετά την τελετή ορκωμοσίας του εκάστοτε νέου προέδρου το οργανώνουν οι γερουσιαστές της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την τελετή ορκωμοσίας. 

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι στο πλούσιο γεύμα θα παρακαθίσουν 200 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων, μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και εκείνοι τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να χρίσει υπουργούς του.

Το γεύμα θα ξεκινήσει με αστακό από την πολιτεία του Μέιν, η οποία φημίζεται για τα θαλασσινά της και με γαρίδες, που θα συνοδεύονται από σος σαφράν και θρυμματισμένα φιστίκια. Το δεύτερο πιάτο θα περιλαμβάνει μοσχαρίσιο φιλέτο με σος μαύρης σοκολάτας ενώ το επιδόρπιο θα είναι σουφλέ σοκολάτας και παγωτό με γεύση βανίλιας και κερασιού.

Όσο για τα κρασιά, οι 200 καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά από τα καλύτερα οινοποιεία της Καλιφόρνιας. Το γεύμα θα τελειώσει με σαμπάνια. 

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: