To Νταβός γίνεται για μια ακόμη φορά καταλύτης εξελίξεων στο ελληνικό δράμα, το μήνυμα Σόιμπλε – Λαγκάρντ ελήφθη, και η επιχείρηση για τον μεγάλο συμβιβασμό μπαίνει από αύριο στην τελική της φάση...
Έως αύριο το αργότερο θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών και Φρανκφούρτης και θα αποσταλεί στους δανειστές η συμβιβαστική αντιπρόταση Τσακαλώτου προς απεμπλοκή της αξιολόγησης – μια αντιπρόταση, η οποία θα βασίζεται σε ενισχυμένο κόφτη με ρήτρα ανάπτυξης.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ενίσχυση και διεύρυνση του ισχύοντος δημοσιονομικού κόφτη με πρόβλεψη επέκτασής του μόνον για έναν χρόνο, δηλαδή και για το 2019, όπως είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην συνάντησή του με τους συνταξιούχους και επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Εγγυήσεις Τσσκαλώτου στον Τσίπρα
Αμφότεροι, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσαν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν θα χρειαστεί – μια διαβεβαίωση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγγυηθεί στον πρωθυπουργό ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλούμενος τα βελτιωμένα μεγέθη της οικονομίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ενισχυμένος κόφτης θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου (στα 6.000 έως 7.000 ευρώ), περικοπές συντάξεων δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 14%).
Τα δύο «κλειδιά» ασφαλείας
Το σχέδιο Τσακαλώτου περιλαμβάνει και δύο ακόμη ασφαλιστικές δικλείδες – την ρήτρα ανάπτυξης και την κλιμακωτή εφαρμογή των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο κόφτης.
Εάν, δηλαδή, η οικονομία δεν επιτυγχάνει ανάπτυξη δεν θα ενεργοποιείται ο κόφτης ακόμη κι εάν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εάν η απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος είναι περιορισμένη (από 0,5% έως 1%) θα ενεργοποιούνται τα πιο «ήπια» μέτρα διόρθωσης που δεν θα αγγίζουν τις συντάξεις.
Στο σχέδιο της ελληνικής αντιπρότασης παραμένει και το γνωστό μοντέλο Τσακαλώτου για στόχο πλεονάσματος 2,5%+1%, δηλαδή με το 2,5% να διοχετεύεται στο χρέος και το 1% στην ανάπτυξη μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, οι έως τώρα πληροφορίες όμως δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό από τους δανειστές.
Σε πλήρη συνεννόηση με την Κομισιόν
Η ελληνική αντιπρόταση συνδιαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες με την Κομισιόν, όλες οι κινήσεις γίνονται σε πλήρη γνώση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ενώ ενεργός είναι η εμπλοκή και του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, πρόκειται για ένα «συντονισμένο πλαίσιο εγγυήσεων» με στόχο να κάμψει την – κοινή πλέον – απαίτηση ΔΝΤ και Σόιμπλε για πρόσθετα μέτρα 4,5 δις ευρώ μετά το 2018.
Η επιχείρηση συμβιβασμού έχει τη στήριξη και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άνοιξε την περασμένη Πέμπτη το παράθυρο της ποσοτικής χαλάρωσης: Η δήλωσή του ότι «καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει μη βιώσιμο χρέος» ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως επιβεβαίωση της πρόθεσης να κινηθεί ανεξάρτητα από το ΔΝΤ και να εντάξει την Ελλάδα στο QE, αρκεί να υπάρξει μια ισχυρότερη δέσμευση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι συστάσεις Μοσκοβισί
Στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση και η σύσταση της Κομισιόν προς την Αθήνα είναι να μην πιέσει για συμφωνία-πακέτο, να κλείσει πρώτα την αξιολόγηση και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για το ΔΝΤ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο στόχος είναι «μία συμφωνία, αλλά σε δύο φάσεις», όπως κατέστησε σαφές χθες και ο Πιερ Μοσκοβισί με το χαρακτηριστικό μήνυμα: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι να μην συζητήσω θεσμικά το πλαίσιο, αλλά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
Σόιμπλε: Ο «αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη»
Το εάν και με ποιες εκατέρωθεν ντρίπλες και περαιτέρω υπαναχωρήσει μπορεί να προχωρήσει αυτός ο συμβιβασμός θα φανεί από αύριο κι έως το Eurogroup της Πέμπτης. Με καθοριστικό, πάντοτε, παράγοντας τις πραγματικές προθέσεις Σόιμπλε. Ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, λειτουργεί πλέον και ως «ο πολιτικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη»
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου