Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Τα δύο είδη δημοσιογραφικών οργανισμών, κατά Γιακουμάτο

Όταν ένας βουλευτής κόμματος εξουσίας, που έχει διατελέσει υπουργός και δραστήριο στέλεχος ουκ ολίγων κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, προχωράει σε δηλώσεις όπως του Γεράσιμου Γιακουμάτου, είναι προφανές πως θα γίνει το θέμα της ημέρας. Το ζήτημα είναι πως η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο και το βίντεο της δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα. Μόνο που εχθές ήταν Πέμπτη..

του Μηνά Κωνσταντίνου

Ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει συνέντευξη «εφ' όλης της ύλης» σε έντυπο μέσο, η οποία ακολούθως δημοσιεύεται, τόσο σε ηλεκτρονική μορφή, όσο και σε βίντεο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, του δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσει την «παρεξήγηση» γύρω από το όνομά του, καθώς «τον έχουν πει και ομοφοβικό». Ο ίδιος αναπτύσσει μία –γνωστή στους χώρους της ακροδεξιάς- θεωρία, και η συνέχεια είναι γνωστή. Τα κοινωνικά δίκτυα του επιτέθηκαν, τα κόμματα τον κατέκριναν, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον «μάλωσε» δημοσίως και ο ίδιος προχώρησε σε δήλωση μεταμέλειας.

Ωστόσο, δεν θα υπήρχε λόγος να επανέρθουμε, εάν στην συγνώμη του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγραφόταν ευθαρσώς ως «διεύθυνση παραλήπτη», εκείνη «όλων όσων εξαιτίας της παραπληροφόρησης όχι αθώων δημοσιογραφικών οργάνων εθίγησαν».

Η αλήθεια λοιπόν, είναι πως με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει δύο πράγματα, αφήνοντας στην άκρη την ουσία των λόγων του.

Πρώτον, στην αρχική δημοσίευση της συνέντευξής του στα Παραπολιτικά, η επιστημονική του, αυτή ανάλυση απουσιάζει. Πράγμα που μπορεί να συμβεί συχνά σε μια συνέντευξη, αφού ενδέχεται να ειπωθούν πολλά που στο τέλος ίσως κριθούν άνευ δημοσιογραφικής αξίας. Αν και προσωπικά, δεν πιστεύω πως αυτές του οι αναφορές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τέτοιες.

Δεύτερον, το παράδοξο είναι πως το επίμαχο απόσπασμα δεν δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά εχθές, ημέρα Πέμπτη. Και με εξαίρεση 3-4 «προοδευτικά» ηλεκτρονικά μέσα και κάποια μπλογκ, κανένα άλλο δεν δημοσίευσε νωρίτερα τη δήλωση. Την «έχασαν» οι περισσότεροι, και την βρήκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Μάλιστα, αρκετά από τα «μεγάλα» μέσα ενημέρωσης της χώρας (από εκείνα που εμπιστεύονται εκατομμύρια πολίτες για την ενημέρωσή τους) δημοσίευσαν τα λεγόμενά του μόνο αφού, χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, ανήχθη σε πολιτικό θέμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ανακάλεσε στην τάξη .

Όταν λοιπόν αναφέρεται σε «παραπληροφόρηση από όχι αθώα δημοσιογραφικά όργανα» τη στιγμή που εμφανίζεται απολογούμενος, μήπως ο υπουργός εννοεί ως «αθώα» όλα τα άλλα «δημοσιογραφικά όργανα» που, σε αντίθεση με το ThePressProject, εξίσου «αθώα» αμέλησαν να πληροφορήσουν τους αναγνώστες για τα λεγόμενά του;
thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: