Aποχωρήσεις, κριτική, εσωστρέφεια. Οι τρεις αυτές λέξεις αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στο Ποτάμι, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Αντί για την πολυπόθητη διεύρυνση, το Ποτάμι βλέπει την… κοίτη του να στερεύει...
Από τους έντεκα βουλευτές που είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 οι τέσσερις δεν ανήκουν πια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Και το κύμα φυγής δεν περιορίζεται στους βουλευτές. Η Δράση του Θ. Σκυλακάκη, που είχε στηρίξει επισήμως το Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές, συμπορεύεται πλέον με τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι ωστόσο οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Στ. Θεοδωράκης. Το… πολυδιαφημισμένο άνοιγμα στην κοινωνία δεν φαίνεται να αποδίδει. Στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης -με βάση την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται στις έρευνες- βλέπει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του να αναζητούν άλλες πολιτικές λύσεις. Σε περίπτωση που η τάση αυτή επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα πρέπει να δώσει μάχη για να πιάσει το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Στο επίκεντρο της κριτικής όσων απογοητευμένοι φεύγουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τον κατηγορούν για ασάφεια στίγματος, αδυναμία διαχωρισμού από το παλιό, έλλειψη συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων. Στα πηγαδάκια της Βουλής σχολιάζεται πως έχασε το momentum για τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας με κεντροαριστερές δυνάμεις. Και εκτιμούν πως το «άλογο τράβηξε τον δρόμο του» και πλέον ο επικεφαλής του Ποταμιού κινδυνεύει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αντί να τις καθορίζει.
«Αντίο»
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μέσα σε δέκα μήνες τρεις βουλευτές επέλεξαν να αποχωρήσουν από το κόμμα, ενώ υπήρξε και μία διαγραφή. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», οι Χάρης Θεοχάρης, Ιάσονας Φωτήλας και Ιλχάν Αχμέτ εξηγούν πώς έφτασαν στο διαζύγιο με το Ποτάμι και τοποθετούνται για τα πολιτικά δρώμενα.
Ο χορός των αποχωρήσεων άνοιξε πέρυσι τον Απρίλιο, με τον Χάρη Θεοχάρη (βουλευτή Β” Αθήνας) να ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του. Απευθυνόμενος με επιστολή του στον Σταύρο Θεοδωράκη μίλησε για λάθη, έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουν με τις παθογένειες, διγλωσσία και πολλά ακόμα.
Ο ίδιος επισημαίνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα πως «στην πραγματικότητα, ενώ το Ποτάμι επιχείρησε να εκφράσει την αγωνία για ανανέωση, τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να το καλύψει. Ο λόγος του δεν ήταν αυτός που έπρεπε, το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν θολό, ενώ έδειχνε πως ήθελε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που μας κρατά καθηλωμένους μέσα στην κρίση».
Σε αυτήν τη φάση ο Χάρης Θεοχάρης ετοιμάζει με το Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Μιλτιάδη Νεκτάριο μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση για θέματα ασφαλιστικού, φορολογίας και επενδύσεων. Συνεχίζει τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και όπως επισημαίνει αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια συγκροτημένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Μετά την αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη επικράτησε μια προσωρινή «ηρεμία» στο κόμμα. Ωστόσο το φθινόπωρο έφερε τις… καταιγίδες. Τον Οκτώβριο, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις του Ποταμιού πως εκφράζει το νέο, ακολουθήθηκε η πιο παλιά πολιτική συνταγή. Ο Ιάσονας Φωτήλας (βουλευτής Αχαΐας) διεγράφη επειδή είχε τοποθετηθεί υπέρ της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στη στάση που ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Οπως τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η διαφωνία μου δεν είχε σχέση με τις πολιτικές θέσεις, έφυγα από το Ποτάμι επειδή διαφωνούσα με τη στρατηγική. Δεν είναι ξεκάθαρο το στίγμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε στα στελέχη του τι ακριβώς θέλει να κάνει. Με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Την ίδια στιγμή που λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει έναν μεταρρυθμιστικό λόγο, την ίδια στιγμή πιάνει συζητήσεις για συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά και την ίδια στιγμή καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει εποικοδομητικά για τη χώρα. Κανείς δεν έχει καταλάβει τι αναζητά και πού σκοπεύει να απευθυνθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης».
Η μόνη λύση
Το ρήγμα πλέον είναι αγεφύρωτο και ο Ιάσονας Φωτήλας έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι να προκηρυχθούν τώρα εκλογές. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην επόμενη αναμέτρηση να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Εναν μήνα μετά το διαζύγιο του Ποταμιού με τον Ιάσονα Φωτήλα, ήταν η σειρά της Κατερίνας Μάρκου (βουλευτής Β” Θεσσαλονίκης) να ανοίξει την πόρτα εξόδου. Διαφωνούσε με την πολιτική αυτοαπομόνωση στην οποία οδηγούνταν το κόμμα, καθώς είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού πυρήνα στον οποίο θα συνυπάρξουν όσοι προσδοκούν μιαν άλλη πορεία για τη χώρα.
Σε επιστολή που είχε στείλει προς τον Σταύρο Θεοδωράκη -στον οποίο απευθυνόταν στο πρώτο ενικό- σημείωνε πως «το κάλεσμά σου να βρούμε καινούργιους συμμάχους στην κοινωνία και να κατευθυνθούμε στις άγονες γραμμές είναι μεν θεμιτό αλλά, φοβούμαι, αναποτελεσματικό, χωρίς πιθανότητες πια επιτυχίας». Και προσέθετε: «Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο» σημειώνοντας πως ασφυκτιά μέσα στο Ποτάμι. Απευθυνόμενη δε στον επικεφαλής του κόμματος τόνιζε: «Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι και θα αποδειχθεί ατελέσφορη». Και μπορεί το «πνεύμα των Χριστουγέννων» να έφερε τον Δεκέμβριο προσωρινή ηρεμία, ωστόσο τη νέα χρονιά οι τάσεις αναχωρητισμού έγιναν εντονότερες. Μέσα σε λίγες ημέρες το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη έχασε έναν ακόμα βουλευτή, ενώ… χώρισε και με τη Δράση.
Συγκεκριμένα, ο Ιλχάν Αχμέτ ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι και πλέον ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το «προξενιό» ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την περιοδεία του στη Κομοτηνή, είχε συναντήσει τον βουλευτή και είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις.
Ο πολιτικός «γάμος» επισημοποιήθηκε σε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά. Ο βουλευτής Ροδόπης είχε εξαρχής ταχθεί υπέρ ευρύτερων συνεργασιών και όταν διαπίστωσε πως δεν γίνονταν από τον επικεφαλής του Ποταμιού τα απαραίτητα βήματα, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες.
«Δυστυχώς»
Σε δήλωσή του ο Ιλ. Αχμέτ επισημαίνει: «Ανέκαθεν ήμουνα στον προοδευτικό χώρο. Ημουν υπέρμαχος της επιτροπής διαλόγου μεταξύ Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δυστυχώς ο Στ. Θεοδωράκης διαχώρισε τη θέση του και επέμεινε στην αυτόνομη πορεία. Ωστόσο, για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας απαιτούνται προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε να σχολιάσει τις εξελίξεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας μια ανάρτηση στο Τwitter που έλεγε: «Ρωτούν ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις; Tους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς »θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;» Πολέμα».
Ωστόσο, ο κύκλος των χαμένων στελεχών δεν έκλεισε. Η τελευταία απώλεια ήταν η Δράση του Θεόδωρου Σκυλακάκη. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη επισφραγίστηκε η συμπόρευση και πλέον στη Σεβαστουπόλεως ?έδρα του Ποταμιού? μετρούν μία ακόμα αποχώρηση.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού μετρά συνεχώς απώλειες στο Ποτάμι, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και ευθείες επιθέσεις από τα στελέχη του που αποχωρούν.
Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ
«Ο λόγος του Θεοδωράκη δεν ήταν αυτός που έπρεπε, ενώ έδειχνε πως ήθελε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που μας κρατά καθηλωμένους μέσα στην κρίση».
Ι. ΦΩΤΗΛΑΣ
«Εφυγα από το Ποτάμι επειδή διαφωνούσα με τη στρατηγική. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε στα στελέχη του τι θέλει να κάνει. Με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει».
Α. ΙΛΧΑΝ
«Ημουν υπέρμαχος του διαλόγου Ποταμιού – Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για να λύσουμε τα προβλήματα απαιτούνται προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις».
Κ. ΜΑΡΚΟΥ
«Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο. Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι και θα αποδειχθεί ατελέσφορη».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Πηγή Έθνος της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου