Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βρετανία επέλεξε Brexit

Η Βρετανία επέλεξε Brexit
Η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, με άγνωστες τόσο στην ίδια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέπειες, γίνεται από σήμερα η Βρετανία μετά από 43 χρόνια, καθώς οι πολίτες της επέλεξαν το «Leave» στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Η...
Βρετανία επέλεξε Brexit

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Στο δημοψήφισμα έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το εντυπωσιακό 71,8%, το υψηλότερο μετά τις βρετανικές εκλογές του 1992.

Από αποτελέσματα προκύπτει πως το Λονδίνο και η Σκοτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ωστόσο το Brexit «σάρωσε» στη Βόρεια Αγγλία διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα
Αγγλία: Leave 53.4% – Remain 46.6%
Β. Ιρλανδία: Leave 44.2% – Remain 55.8%
Σκοτία: Leave 38.0% – Remain 62.0%
Ουαλία: Leave 52.5% – Remain 47.5%

Ήδη πριν από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είχε προκαλέσει σεισμό στις διεθνείς αγορές με τη στερλίνα να φτάνει σε ναδίρ 30ετίας, ενώ μουδιασμένες, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις των ανώτερων αξιωματούχων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως, παρότι exit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δημοσιοποίησε έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η οποία έδινε προβάδισμα 52% στο στρατόπεδο του Bremain έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Αποχωρεί ο Κάμερον
Την απόφασή του να καθοδηγήσει τη χώρα για τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, την επομένη του δημοψηφίσματος.
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: