Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πήγαινε και μη, ερεύνα!

Εκεί που δεν τους είχε πάρει κανένας χαμπάρι, ξαφνικά έγιναν το κύριο ζήτημα συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο λόγος για τους διοργανωτές -μέσω των social media- των δύο αυριανών αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων με το γενικό σύνθημα «Παραιτηθείτε».
Ασφαλώς για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες και τους αφορούν, οφείλουν πολλά στον ...
υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, ο οποίος βρήκε φρόνιμο να τους συστήσει στην ελληνική κοινωνία με τη διατύπωση της γνώμης του ότι οι ενέργειες αγγίζουν τα όρια της συνταγματικότητας.
Φαίνεται όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε σαν έτοιμη από καιρό καθώς αρχικά ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, για να περάσει μετά στη στήριξη τους και χθες να πάρει αποστάσεις... Πάντως, ο αρχηγός της Ν.Δ. και το κόμμα του εδώ και καιρό επισήμως απευθύνονται προς την κυβέρνηση με το αίτημα «Φύγετε». Πόση απόσταση χωρίζει το «φύγετε από το «παραιτηθείτε»;
Ηταν να μη γίνει η αρχή. Από τη στιγμή που έγινε, οι «παραιτηθείτε» μετατράπηκαν στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα ένα ένα, όλα τα κόμματα να παίρνουν δημόσια θέση.
Το plan Β
Τα κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζουν τις αυριανές συγκεντρώσεις ως υποκινούμενες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες στην «Εφ.Συν.» ο Ν. Φίλης τις χαρακτήρισε plan Β της Ν.Δ.
Πιο ψύχραιμα αντιμετώπισε το θέμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στον «Βήμα FM 99,5» αναγνώρισε μεν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, για να προσθέσει δε ότι «ο χαρακτήρας αυτής της συγκέντρωσης είναι διαφορετικός» γιατί «είναι μια προσπάθεια να υπάρξει ένα αίτημα πολιτικής ανατροπής». Κατά τη γνώμη του, όμως, ο λαός δεν θέλει εκλογές και δεν υπάρχει σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο από την αντιπολίτευση.
Στο πλήθος των κυβερνητικών στελεχών που παρέλασαν χθες από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και social media το αποτύπωμά της άφησε η ανάρτηση στο facebook του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος χαρακτήρισε τους «Παραιτηθείτε» συνέχεια του «Μένουμε Ευρώπη» και του «ναι» στο δημοψήφισμα, που «πήραν το μάθημά τους τον περασμένο Ιούλιο».
Η ανάρτηση στο facebook του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, ο οποίος χαρακτήρισε τους «Παραιτηθείτε» συνέχεια του «Μένουμε Ευρώπη» | 
Και πρόσθεσε: «Θα έχει πλάκα στο Σύνταγμα την Τετάρτη, κολλαγόνα, Τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλοι “συγγραφείς”, κοινώς υβρεολόγοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, “φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε”. Μην χολοσκάτε, αν τους μισούς από αυτούς τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας. Αντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν».
Με τη σειρά της η Ν.Δ., σχολιάζοντας την αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στις αυριανές συγκεντρώσεις, εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. «Η αγωνία και ο πανικός προκαλούν υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας στον «Real FM».
Αριστερά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αποποιήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του κόμματός του στις συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν. Δεξιά: ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης τόνισε ότι «δεν ζητάμε την εναλλαγή από την εξουσία του αριστερού λαϊκισμού του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, από τον μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό του κ. Μητσοτάκη»
------------
Ταυτόχρονα αποποιήθηκε οποιασδήποτε εμπλοκή του κόμματός του στις συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον «Βήμα FM». «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το πιο αυταρχικό πρόσωπο που έχουμε βιώσει στη Μεταπολίτευση ως κυβέρνηση και είναι βαριά κουβέντα αυτή που σας λέω... Δεν είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να βγει και να διαδηλώσει;», σημείωσε.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα πάει στη συγκέντρωση για να μη δώσει αυτή την ευχαρίστηση στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα κόμμα πίσω από αυτή την ιστορία, είναι σαφές. Το πόσο ενόχλησε την κυβέρνηση αυτή η συγκέντρωση είναι εμφανές».
Μιλώντας στον «Real FM» ο Νίκος Δένδιας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπό τη στενή έννοια η Ν.Δ. δεν στηρίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις. «Ομως, ο καθένας από εμάς, εφόσον κρίνει, έχει κάθε δικαίωμα και κάθε δυνατότητα να παραστεί και να συμπαραταχθεί με ένα αίτημα το οποίο εμείς ως κόμμα και παράταξη συνυπογράφουμε», διευκρίνισε.
Το ΠΑΣΟΚ επισήμως, παρ’ όλο που στελέχη του είναι συνδιοργανωτές των συγκεντρώσεων, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από αυτές. Η πρόεδρος του κόμματος δήλωσε αντίθετη με τη «λογική του απολίτικου και του ακομμάτιστου». Επίσης ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης, σε κομματική ομιλία του στην Πάτρα, επισήμανε: «Δεν ζητάμε την εναλλαγή από την εξουσία του αριστερού λαϊκισμού του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, από τον μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς κουστωδίας του».
Το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος κατήγγειλε ότι «η ίδια η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων διαφόρων στελεχών της, συνειδητά διαφημίζει την πρωτοβουλία ‘’Παραιτηθείτε’’». Αιτιολόγησε μάλιστα αυτή την κατηγορία διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να αντιπαρατεθεί με έναν εύκολο αντίπαλο» και «θέλει να εμφανίσει ότι δήθεν η μόνη διαμαρτυρία στην κυβερνητική πολιτική γίνεται από αυτές τις δυνάμεις και όχι από το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα».
Η Ενωση Κεντρώων με δική της ανακοίνωση δηλώνει ότι «με χάσταγκ και επικοινωνιακές λέξεις δεν ασχολείται».

«Παραιτηθείτε» με μπλε και πράσινους... χρήστες

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα και η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και του ενδιαφέροντος των Μίντια.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην «Εφ.Συν» ότι το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι «το σχέδιο Β΄ της Ν.Δ.», την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αρνείται μεν ότι έχει σχέση με τη διοργάνωση της συγκέντρωσης, αλλά τη στηρίζει επισήμως, ανακοινώνοντας ότι «οι φίλοι, τα μέλη της και τα στελέχη της μπορούν ελεύθερα να αποφασίσουν να λάβουν μέρος».
Τα πρόσωπα
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που διοργανώνουν τη συγκέντρωση; Οι ίδιοι εμφανίζονται ως «ακομμάτιστοι» φιλοευρωπαίοι που κινήθηκαν «αυθόρμητα» και πέρα από τη μείωση των φόρων και την έξοδο από το μνημόνιο «στα πρότυπα της Κύπρου» ζητούν ανάμεσα σε άλλα «συνεννόηση χωρίς εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη», δραστικές περικοπές παντού, μεταρρυθμίσεις και βέβαια την παραίτηση της κυβέρνησης.
Η «Εφ.Συν.» κάνει ένα πρόχειρο σκανάρισμα 7 χρηστών του Facebook που εμφανίζονται ως οι διοργανωτές του «Παραιτηθείτε» και ανάμεσα τους πέφτει πάνω σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σε δεδηλωμένους «αντισύριζα» και σε συμμετέχοντες στις γνωστές συγκεντρώσεις του «Μένουμε Ευρώπη».
■ Ο Παναγιώτης Κωστούλας είναι δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά». Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε τη Φώφη Γεννηματά, ενώ ενδεικτική είναι η απάντησή του στις σχετικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη, όπου ισχυρίστηκε ότι «εντός συνταγματικής ανοχής ήταν μονάχα οι δολοφονίες στη Μαρφίν, το κάψιμο της Αθήνας το 2008, τα χτισίματα καθηγητών στα πανεπιστήμια...».
■ Ο Γιώργος Τσουκαλαδάκης, επιχειρηματίας, γνωστός ως «Mr. Κολλαγόνο» από την προώθηση του σχετικού προϊόντος, το οποίο διαφήμιζε το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Ελλη Παπαγγελή. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Τσουκαλαδάκη την προηγούμενη των εκλογών στα social media, όταν έγραφε: «Πολλοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει πως τιμωρώντας τη Ν.Δ. τιμωρούν τη χώρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε ως αστείο πως θα χάσουμε», για να συμπληρώσει «και χρησιμοποιώ το χάσουμε όχι ως νεοδημοκράτης αλλά ως Ελληνας που δεν αντέχει να δει περισσότερο ξεπεσμό της χώρας του».
■ Ο Iskár Azif κατά κόσμον Στάθης Στάικος, δηλώνει στο προφίλ του στο Facebook «Αnti-Syriza Fighter» και εμφανίζεται ως μπλόγκερ σε ιστοσελίδες, ενώ περιγράφει την Αριστερά ως «ένα αχταρμά ανθρώπων» σε κείμενό του στον ιστότοπο Marketnews με τίτλο «μπορούν λοιπόν οι πολίτες να σώσουν την Ελλάδα;», εννοώντας βέβαια από την «επικίνδυνη», «αριστεροδεξιά» κυβέρνηση.
■ Ο Μάνος Επιτροπάκης, τσελίστας, υπήρξε γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, στη συνέχεια στην κίνηση πολιτών «Δυναμική Ελλάδα», έπειτα υποψήφιος στις ευρωεκλογές με την «Ελιά» και σήμερα μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
■ Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της κεντρικής του επιτροπής, γραμματέας του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και βέβαια είχε κατεβεί και ως υποψήφιος αρχηγός στις εσωκομματικές εκλογές.
■ Η Ελένη Κριτσιδήμα, είναι 29 ετών, ήταν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ κι έπειτα υποψήφια με τη Ν.Δ. στη Β΄ Πειραιά.
■ Η Σταματίνα Σταματάκου είναι 19 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, δηλώνει «ακομμάτιστη» και αρθρογραφεί κι εκείνη στον ιστότοπο Marketnews. Ο χαρακτηρισμός του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα ως «κίβδηλου» και του ίδιου του δημοψηφίσματος ως «ψευδεπίγραφου», υποδηλώνει τη στάση που η ίδια κράτησε τον Ιούλιο, προφανώς στο πλευρό των συγκεντρώσεων του «Μένουμε Ευρώπη», ενώ σήμερα καλεί σε αυτές του «Παραιτηθείτε».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: