Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο Ραχόι νίκησε και ψάχνει κυβέρνηση

Επανάληψη της κατάστασης του Δεκέμβρη δείχνουν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών. Ο Μαριάνο Ραχόι είναι νικητής, αύξησε τα ποσοστά του, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Προβληματισμός στο Podemos μετά την τρίτη θέση.

Ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να κατέλαβαν την πρώτη θέση, ωστόσο δεν πήραν την πλειοψηφία που χρειάζονταν προκειμένου να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μάλιστα, δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ούτε με τη συμβολή των Πολιτών (Ciudadanos), καθώς μαζί τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν λιγότερες από 176 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο (που έχει συνολικά 350 έδρες).  

Από... την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση, έχοντας περίπου παρόμοια ποσοστά με αυτά που συγκέντρωσε στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ιγκλέσιας, ισπανικές εκλογές ΑP Photo
Τρίτο κόμμα οι Unidos Podemos (το Podemos με Ενωμένη Αριστερά), αν και το exit poll που ανακοινώθηκε με το κλείσιμο της κάλπης, έδινε στη συμμαχία του Πάμπλο Ιγκλέσιας τη δεύτερη θέση. 

Τέλος, οι Πολίτες (Ciudadanos), δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα να πάρουν αυτή τη φορά χαμηλότερα ποσοστά και έδρες. 

«Σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία»

Ο κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε τη Δευτέρα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP).

«Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», είπε ακόμη.

Το κόμμα των Πολιτών είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει, καθώς ακόμα και μία ενδεχόμενη συνεργασία των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών, τους φέρνει κάτω από το όριο εξουσίας των 176 εδρών. Οπότε το νέο πολιτικό «παζάρι» στην Ισπανία έχει μόλις ξεκινήσει...

«Θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ραχόι»

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο υπεύθυνος Οργανωτικού του PSOE Θέσαρ Λουένα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργασθεί το κόμμα του με τον Ραχόι.

Δεν απέκλεισε ωστόσο τον διάλογο, που μοιραία θα υπάρξει κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων: «θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ραχόι και θα τις υποβάλουμε στα όργανα και τα στελέχη μας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα είναι συλλογική», τόνισε ο ίδιος.

«Αιφνιδιαστήκαμε»

Από την άλλη πλευρά απογοήτευση επικρατεί στο Podemos για τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε αιφνιδιασμένος από το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς στο κόμμα ανέμεναν οι Unidos Podemos να καταλάβουν τη δεύτερη θέση.

Τα τελικά αποτελέσματα

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έλαβε συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης (που έπεσε έξω στους υπολογισμούς του):

Λαϊκό Κόμμα (PP): 117-121 έδρες (28,48%)
Σοσιαλιστές (PSOE): 81-85 έδρες (21,98%)
Unidos Podemos (Podemos με Ενωμένη Αριστερά): 91-95 έδρες (25,61%)
Πολίτες (Ciudadanos): 26-30 έδρες (11,78%)

Δεν υπάρχουν σχόλια: