Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Το καλοκαίρι της μπούρδας

Το καλοκαίρι της μπούρδας
Με Μαραβέγια και Σαββόπουλο σε πολιτικές παρεμβάσεις

Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν γεμίζουν τα social media με φωτογραφίες από ουζοποσίες. Ξέρεις ότι ...
είναι καλοκαίρι όταν 9 στα 10 αυτοκίνητα κυκλοφορούν με ανεβασμένα τζάμια. Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης αναλαμβάνουν εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες. Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν γράφει πολιτικό τραγούδι ο Κωστής Μαραβέγιας και παρεμβαίνει στα κοινοβουλευτικά δρώμενα ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ω ναι, το καλοκαίρι της μπούρδας είναι εδώ!

Δυο χρόνια είχε ο δόλιος ο Μαραβέγιας να σκάσει μυτούλα και να ανοίξει το στόμα του. Ήτανε χαλαρός βλέπετε, λόγω εκπομπής στη δημόσια τηλεόραση του Σαμαρά και του Μπένυ. Είχε επίσης ακούσει τα σχολιανά του για εκείνο το σχόλιο, το αθάνατο σχόλιο περί παγκακίου (έτσι γράφεται;), κοριτσιού και χημικών. Το υπενθυμίζω:

Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που 'ναι Κυριακή, να τη φιλήσω σε παγκάκι.

Είχα απαντήσει τότε στο Provocateur γράφοντας το εξής:

Όλο αυτό το σακχαρούχο παραλήρημα, έφτασε να χαρακτηριστεί “λυρισμός” και ευγένεια ψυχής. Όλη αυτό το κωλογλείψιμο προς τα ταπεινότερα ένστικτα του μέσου μικροαστού, προς την αδήριτη ανάγκη του για άμεσο βόλεμα και την ακλόνητη πεποίθησή του ότι η πατρίδα μας θα ήταν καλύτερη αν καθόμασταν όλοι στ’ αυγά μας.

Αυτά είχα πει και που να δείτε τι είχαν πει κάτι άλλοι και ποιες ακριβώς φιλοφρονήσεις είχε εισπράξει ο τραγουδοποιός. Δυο χρόνια του πήρε για να το ξεπεράσει και να ξεμυτίσει απ’ το λαγούμι του. Επειδή όμως τα φοράει τα παντελόνια, δεν το έβαλε κάτω. Και επέστρεψε με άσμα που φέρει τον τίτλο “Komasusu” και διαθέτει τους εξής στίχους:

Ήρθες απ’ τ’ αριστερά, μουλωχτά, πονηρά, για να πάρεις την πρωτιά
να ‘σαι με τους δυνατούς, να νικήσεις τους κακούς
Μπήκατε πολύ μαζί, αγκαζέ με βιολιά, μα η βάρκα ήταν μικρή
και καθίσατε μαζί, στη μια μεριά, στη σειρά και η βάρκα μπάταρε δεξιά
Να μην ξεχάσουμε, τον εαυτό μας να αλλάξουμε παιδιά
πριν να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό που δεν αλλάζει έτσι απλά
Αχ νεολαία μου, το κόμμα σου, σου κομματιάζει τα φτερά
δεν είναι ο ήλιος σου, η ελπίδα αυτή που έρχεται ξανά
Καπετάνιος στη στεριά, τι ντροπή, τι ζημιά να τα κάνεις θάλασσα
μόλις έρθει το ρευστό, πάρτο πάλι δεξιά
Έχει πλάκα αυτή η ζωή, τι γιατί, σαν τον άνεμο κι εσύ
Σαν τον άνεμο κι εγώ, αχ καλό, το φυσάμε και οι δυο

Εκεί φτάσαμε, που θα λέγανε και οι «53». Να μας βγαίνει με αριστερό φλας ο Μαραβέγιας! Με τραγούδι-παρανάλωμα που επικαλείται Σεφερλή («αχ, καλό»), που χαϊδεύει τη γαμημένη τη «νεολαία» (τα seventies δεν τελειώσανε ποτέ…), που εγκαλεί τον Τσίπρα για δεξιά στροφή (και δύο φορές μάλιστα!), που δεν του βγαίνει η ρίμα και πάνω στο πάθος το ερμηνευτικό τονίζει το «θάλασσα» στη λήγουσα. Και που φρόντισε να το κυκλοφορήσει ο αοιδός μία μόλις ημέρα μετά από τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, λες και έχει διδαχθεί μάρκετινγκ ράιτ θρου από τους Νεάντερνταλ. Μπορεί όμως να έκατσε η βάρκα κατά τον Κωστή, αλλά η μπίλια δεν έκατσε. Το ταξίδι προς την εξουσία δεν ξεκίνησε και το στοίχημα δεν απέδωσε. Δεν πειράζει αγαπημένε τραγουδοποιέ, του χρόνου πάλι. Κάποια αφορμή θα σου δώσει η πραγματικότητα να τα κάνεις εκ νέου «θαλασσά»!

Υ.Γ.: Λίγες μέρες πριν από τους «Παραιτηθείτε» βγήκε ο Σαββόπουλος στον κήπο του Μεγάρου κι άλλαξε τους στίχους ενός από τα πιο γνωστά του τραγούδια ως εξής:

Τον χειμώνα τούτο άμα τον περάσουμε
και τον απατεώνα αν τον ξεπεράσουμε
για άλλα δέκα χρόνια κάτι θα προφτάσουμε

Κι αμέσως μετά τραγούδησε το «πεθαίνω για σένα κι ας είσαι απάτη», κάνοντας λόγο για αυταπατώμενους. Τόσο παμπόνηρος, τόσο γάτουλας, τόσο ανεβασμένος. Μπας και εισέπραττε κι αυτός ολίγη δόξα από τη μεγάλη κινηματική διαδικασία που θα έφερνε την αλλαγή στην Ελλαδίτσα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο τραίνο παρέμεινε στο σταθμό μέχρι νεωτέρας και δεν προβλέπεται να αναχωρήσει πολύ σύντομα. Οπότε; Οπότε καλοκαίρι είναι κύριε Νιόνιο, ώρα για τα μπάνια του λαού. Για να μη θυμηθώ άλλες εποχές, όπου το θέρος ήταν ώρα για συναυλίες στους στρατώνες. Επειδή μερικοί δεν ξεχνάμε τόσο εύκολα…
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: