Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το ΝΑΤΟ μένει στο Αιγαίο και επεκτείνεται στη Μεσόγειο

ΝΑΤΟ
Η προβολή σταθερότητας πέραν των συνόρων των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας και η ενίσχυσή της αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους στόχους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζεται εν όψει της συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας (8-9 Ιουλίου) να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Το ΝΑΤΟ αλλάζει, όπως αλλάζει γρήγορα και ο κόσμος, και δεν περιορίζεται μονοδιάστατα στην «κλασική» -και βεβαίως πάντα απαραίτητη- υπεράσπιση των συνόρων των χωρών- μελών της Συμμαχίας.
Οι αποφάσεις της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες κοιτούν στις...
«360 μοίρες» και δεν περιορίζονται, όπως στις περασμένες εποχές, μονοδιάστατα στον «κίνδυνο από Ανατολάς». Κι αν την πρώτη ημέρα των εργασιών (με κύριο θέμα την «άμυνα και την αποτροπή») όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανάπτυξη των πολυεθνικών ταγμάτων στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, τη δεύτερη μέρα της συνόδου η «προβολή σταθερότητας εκτός συνόρων» που κοιτάει προς τον Νότο, σε μια τεράστια περιοχή αστάθειας από το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική, με «ανάχωμα» τη Μεσόγειο, σηματοδοτεί τη νέα πρόκληση.
«Οταν οι γείτονές μας έχουν σταθερότητα, είμαστε και εμείς πιο ασφαλείς» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα αυξήσει -μέσω του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας- την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) με 40 χώρες, πέραν των συνόρων των 28 μελών του.
Οι υπουργοί πήραν αποφάσεις για την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών και την παραχώρηση ιπτάμενων ραντάρ (AWACS) στη Συμμαχία ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος», που αναμένεται να εγκριθούν στη Βαρσοβία από τη σύνοδο κορυφής, και ενέκριναν τη συμμετοχή της Ιορδανίας σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ καθώς και τη βοήθεια προς την Τυνησία σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και ασφάλειας συνόρων.
Ομως το βάρος της συζήτησης έπεσε, όπως αναμενόταν, στη δράση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, όπου η Συμμαχία έχει παρουσία με δύο επιχειρήσεις: την «Active Endeavour», με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, (ενεργοποιήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας που έγινε χρήση του για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας), και στο Αιγαίο τη SNMG2 για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
Οσον αφορά το Αιγαίο, η Τουρκία πρότεινε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας τον τερματισμό της επιχείρησης μετά τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας, «γιατί έχει εκπληρώσει τον σκοπό της».
Η πρόταση έπεσε στο κενό, καθώς όχι μόνο δεν υποστηρίχτηκε από καμία άλλη χώρα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντησε και την αρνητική στάση σημαντικών χωρών και του ίδιου του γενικού γραμματέα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: