«Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική»: Πάνω σ’ αυτή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος τη διατύπωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα δοκιμαστεί ο κυβερνητικός στόχος για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 200 βουλευτών αλλά και οι στρατηγικές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη....
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται απόψε να επικυρώσει την απόφαση υπέρ της απλής αναλογικής και εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι βεβαιότητες, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πως το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη και διατήρηση του ορίου – 3% ή 2,5% - για την είσοδο στη Βουλή.
Οι «συγκλίσεις» και ο στόχος των 200 βουλευτών
Σ’ αυτά τα τρία σημεία διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «σοβαρά περιθώρια συγκλίσεων» μετά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατά τις ίδιες πηγές, παρά τα μικτά μηνύματα από την πλευρά των μικρότερων κομμάτων, οι συγκλίσεις αυτές διατηρούν ρεαλιστικό τον στόχο για ψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, έτσι ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
«Σε τελική ανάλυση, ας αναλάβουν όλα τα κόμματα την ευθύνη της επιλογής τους. Και ας δείξουν ποιοί είναι πράγματι αριστεροί και κεντροαριστεροί και ποιοί λοξοκοιτάζουν δεξιά», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Κεντρική Επιτροπή.
Πέραν της τακτικής «στριμώγματος» της αντιπολίτευσης πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο προσμετρούν ήδη ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων στα «ίσως» και στις «πιθανές συγκλίσεις, θεωρούν ότι το ΚΚΕ θα δυσκολευτεί πολύ να πει «όχι» στο πάγιο αίτημα της αριστεράς για απλή αναλογική με άλλοθι το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ για το Ποτάμι εκτιμούν ότι ακόμη κι εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμείνει μέχρι τέλους στο αίτημα για αναλογικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα υπάρχουν βουλευτές του κόμματος που βλέπουν θετικά την προοπτική της απλής αναλογικής.
Θεοδωράκης: Δεν εκβιαζόμαστε
Σ’ αυτές τις νύξεις περί πιθανών διαρροών απάντησε έντονα χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης διαμηνύοντας ότι «δεν εκβιάζεται».
«Εκβιάζονται μόνο όσοι έχουν σκελετούς στη ντουλάπα τους», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, επιμένοντας σε μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα κι επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του «δεν θα συνηγορήσει στη διάλυση της χώρας».
Ανοιχτή παραμένει, άλλωστε, και η τελική θέση του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει μεν προτείνει το ίδιο – εδώ κι έναν χρόνο – απλή αναλογική, αλλά δεν αποκλείει και το μπόνους «κυβερνησιμότητας».
Η Φώφη Γεννηματά έχει πει ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί αφού κατατεθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο ισχυρός σκόπελος για την συναίνεση καιπαραμένει και ο πάγιος «ανένδοτος» της πλευράς Βενιζέλου σε οποιοδήποτε βήμα συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το αριθμητικό σκέλος της υπόθεσης του εκλογικού νόμου, η άθροιση των «ίσως» - ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων – δίνει 25 βουλευτές (16 και 11).
Το ΚΚΕ έχει 15 έδρες και το Ποτάμι 11, ενώ από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές, εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι 2 -Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος- πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν εκλογικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου