Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η Ευρώπη αναμετράται με τον εαυτό της και με το Brexit

Το Brexit κλονίζει συθέμελα το πολιτικό σύστημα αλλά και την ίδια την εθνική ενότητα της Βρετανίας, ο Ομπάμα στέλνει επειγόντως σήμερα τον Τζον Κέρι σε Λονδίνο και Βρυξέλλες και η Ευρωπαική Ενωςη ψάχνει διέξοδο μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

 
Και το... μείζον ερώτημα, σ' αυτή την πρώτη μετατραυματική φάση, είναι πως θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη Βρετανία: Με το δόγμα του τιμωρού - και του "αναγκαίου παραδειγματισμού" - ή με τη λογική ενός ομαλού διαζυγίου που θα αφήσει τις λιγότερες δυνατές πληγές και στις δύο πλευρές;

"Η Ευρώπη θα μας συμπεριφερθεί όπως στην Ελλάδα" έσπευσε να προεξοφλήσει η Telegraph, η οποία στήριξε σθεναρά και σταθερά το Brexit. " Η Ευρώπη είναι διχασμένη απέναντι στη Βρετανία" έγραψε η ναυαρχίδα του Bremain, ο Guardian, κι η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση με ισχυρή δόση... χαοτικής ασάφειας.

Μαρτιν Σουλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ δείχνουν να δικαιώνουν την Telegraph: Ο Σουλτς ζήτησε απο τους βρετανούς να καταθέσουν το αίτημα αποχώρησης απο την Ε.Ε. μέχρι... αυριο, ο Γιούνκερ - κατα τον Guardian - τηλεφώνησε στον Κάμερον και του ειπε οτι το Άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί "εδω και τώρα" και ο Ολάντ διαμήνυσε οτι το διαζύγιο πρέπει να είναι fast track. Κοινός τόπος όλων, η ανάγκη να αρθεί άμεςα η αβεβαιότητα και οι φόβοι περί διάλυσης της Ε.Ε.

Παραδόξως - κατα την πρώτη αναγνωςη τουλαχιςτον - την πιο ήπια στάση μέχρι στιγμής φαίνεται να τηρεί η Γερμανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωςε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου, ενώ ο προσωπάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ αιφνιδίαςε λέγοντας ότι οι πολιτικοί στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν το χρόνο να εξετάσουν τις συνέπειες του Brexit. «Οι πολιτικοί στο Λονδίνο πρέπει να πάρουν χρόνο για να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για το Brexit -αλλά με αυτό υπογραμμίζω δεν εννοώ το Brexit το ίδιο» είπε ο Αλτμάιερ.

Κατά ορισμένους αναλυτές πρόκειται για τη διγλωσσία μιας ζαλισμένος Ευρώπης, κατά άλλους για μια ακόμη φορά στην Ε.Ε. απλώς πρέπει να μοιραστούν ξανά οι ρόλοι του καλού και του κσκού.

Σαφέστερο δείγμα προθέσεων αναμένεται στη σημερινή συνάντηση Μερκελ, Ολάντ, Ρεντσι,Τουσκ στο Βερολίνο και, κυρίως, στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Οι ίδιοι οι Βρρτανοί ωστόσο φροντίζουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα:

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» δήλωςε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή επίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία. Και κυρίως - παρ ότι ο Χάμοντ απέφυγε να το αναφέρει - πριν το βρετανικό πολιτικό σύστημα καταφέρει να ισορροπήσει μετα τους σφοδρούς τριγμούς που έφερε το Brexit.

Όσο για την ουςια της διαπραγμάτευσης εξόδου και την οικονομική διάσταση της υπόθεσης το βρετανικό μήνυμα έσπευσε πάλι, με ισχυρή δόση κυνισμού, να στειλει η Telegraph:

"Εάν η Ευρωπη θέλει εμπορικό πόλεμο", έγραψε, "θα ερθει δεύτερη. Γιατί πι Άγγλοι αγοράζουν από την Ευρώπη προϊόντα 10 λιρών για κάθε 6 λίρες που πωλούν... Κι αν θέλουν να επιβάλουν δασμούς θα δουν τις τιμές των ΒΜW και των Citroen που πωλούν στη Βρετανία να αυξάνονται κατα 10%"....

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: