Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Νίκη - ορόσημο με παγκόσμιο ενδιαφέρον LIVE


Με τα βλέμματα όλου του κόσμου στραμμένα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν τη μελλοντική πορεία της χώρας μας.
Στις 21.30 το βράδυ -δηλαδή 2,5 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης- ανακοινώθηκε η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα. Όπως καταγράφηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά σημείωσαν μία ιστορική όσο και σαρωτική νίκη....

 

Την έδρα των Χανίων επέλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης (02:07)

Την έδρα της γενέτειράς του επέλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα ορκιστεί βουλευτής Χανίων στην επόμενη Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν υποψήφιος και στη Β' Πειραιά.  

Στις 10:30 το πρωί η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου (02:00)

Στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Συγχαρητήρια του Κώστα Γαβρά (01:58)

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές.

Προσπέρασαν το ΠΑΣΟΚ οι ΑΝ.ΕΛΛ. (01:53)

Μεταβολή που αξίζει να σημειωθεί, είναι το πέρασμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων πάνω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται να είναι το τελευταίο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή. Παράλληλα, μία επιπλέον έδρα εμφανίζεται να κερδίζει το Ποτάμι, πηγαίνοντας από τις 16 στις 17 έδρες. 

«Μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη»... (01:35)


...και στις πολιτικές λιτότητας χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο γ.γ. του νυν αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα: πρόκειται για το ίδιο κόμμα που υπό την ηγεσία του (προφυλακισμένου σήμερα για διαφθορά, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) Ζοζέ Σόκρατες έβαλε τη χώρα αυτή της Ιβηρικής στη «μέγγενη» του ΔΝΤ και του μνημονίου, η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 2011 όταν δεν μπόρεσε να περάσει επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας στη Βουλή και τώρα, με το τέλος του πορτογαλικού μνημονίου, διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.


«Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη» και «να περιορίσουμε τη λιτότητα, η οποία δεν κατάφερε να αναζωογονήσει την οικονομία μας, ούτε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά μας. Χαιρετίζω τον ελληνικό λαό, ο οποίος εκφράστηκε ελεύθερα στις κάλπες και αντιστάθηκε στις πιέσεις», προσέθεσε ο Κόστα, τονίζοντας πως «η Ευρώπη θα όφειλε να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ελλάδας», πλην όμως αποφεύγοντας να αναφέρει τη λέξη «αναδιάρθρωση».
Αυτό το θέμα θέτει αντίθετα, μάλιστα για το πορτογαλικό χρέος (κοντά στο 130% του ΑΕΠ) το «Αριστερό Μπλοκ» της ριζοσπαστικής αριστεράς (3,5% στην πρόθεση ψήφου). «Στις εκλογές που είχαν γίνει στην Ελλάδα το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λάβει παρά το 4% των ψήφων», υπενθύμισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Καταρίνα Μαρτίνς, όμως «σήμερα, χάρη στην επιμονή του, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την ελπίδα σε όλη την Ευρώπη και στην Πορτογαλία. Είναι μια νίκη της αξιοπρέπειας έναντι της λιτότητας και της δημοκρατίας έναντι των εκβιασμών».
Για «ξεκάθαρη ήττα των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα και είναι υπεύθυνα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας», έκανε λόγο το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η Πορτογαλία πρέπει να έλθει σε ρήξη με την πολιτική λιτότητας και να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της», δήλωσε ο Kομμουνιστής βουλευτής Ζουάου Φερέιρα, το κόμμα του οποίου συγκεντρώνει το 3,9% στις δημοσκοπήσεις.
 

Σε εξέλιξη η... κόντρα ΑΝ.ΕΛΛ. με ΠΑΣΟΚ για το τελικό ποσοστό (01:28)

Τα συγχαρητήρια του Φρανσουά Ολάντ (01:21)

Ισορροπημένη η ανακοίνωση από την γαλλική Προεδρία: αφού συνεχάρη του Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ εκφράζει «την επιθυμία του για στενή συνεργασία» μεταξύ των δυο χωρών, για το καλό «της ανάπτυξης και της σταθερότητας της ευρωζώνης», με το πνεύμα «της προόδου, της αλληλεγγύης και της ευθύνης», που είναι και η ουσία «των ευρωπαϊκών αξιών».

REUTERS/Alain Jocard/Pool

Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (01:14)

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τηλεφώνησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, προκειμένου να τον συγχαρεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να συναντηθούν τη Δευτέρα, μετά την λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει ο κ. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Παπούλια - Αλ. Τσίπρα (00:49)

Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια δέχθηκε -κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

Από την Βρετανία... (00:47)

Το αποτέλεσμα των ελληνικών θα αυξήσει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Το αυριανό πρωτοσέλιδο του Guardian (00:27)

Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη

Κουβέλης: Θα εξετάσουμε την περαιτέρω πορεία μας (00:11)

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο δυσάρεστο αποτέλεσμα των εκλογών για τη συμπαράταξη «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» και σημείωσε πως μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες θα εξεταστεί η περαιτέρω πορεία της.

Νικητές και ηττημένοι (00:08)


REUTERS/Panayiotis Tzamaros

REUTERS/Giorgos Moutafis

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

REUTERS/Alkis Konstantinidis

EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
 

ΚΚΕ: «Η νέα Βουλή θα κινηθεί στις ράγες του ευρωμονόδρομου» (23:48)

Τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ χαιρέτισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας παράλληλα πως το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Π. Καμμένος: «Οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι το αναγκαίο καλό» (23:34)


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ΕUROKINISSI
Ικανοποίηση επικρατεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες για το μήνυμα της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως το Κίνημα που ηγείται «είναι το αναγκαίο καλό» και παρέπεμψε στην αυριανή μέρα για την πιθανότητα να συμμετέχει σε κυβέρνηση με το κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.    

Τσίπρας: Η ελπίδα έγραψε ιστορία (23:32)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας από τα Προπύλαια, στις 11.30 το βράδυ, είπε μεταξύ άλλων πως «η τρόικα είναι παρελθόν», έκανε λόγο για «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και τόνισε πως «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει λευκή επιταγή, αλλά εντολή εθνικής αναγέννησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Σφοδρή κόντρα μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (23:30)

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του προέδρου του «Κινήματος» Γιώργου Παπανδρέου μετά τα πυρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε ευθύνη στον κ. Παπανδρέου για την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: