Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ποσοτική Χαλάρωση 60 δισ. ευρώ ανά μήνα ανακοίνωσε η ΕΚΤ


Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, που θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν με ειδικά κριτήρια χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα.
Το ύψος των αγορών θα είναι... ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αφορά τίτλους που βρίσκονται επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.
Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, το ρίσκο της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών θα το μοιραστεί σε ένα μικρό ποσοστό η ΕΚΤ με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως θα απορροφήσουν όλο το υπόλοιπο πιθανό ρίσκο.
Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα.
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: