Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας προς Ντάισελμπλουμ: Σταθερότητα, αλλά όχι με κοινωνικά ελλείμματα


«Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να μην δημιουργήσει ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της σταθερότητας και είπε χαρακτηριστικά στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Η...
παρουσία σας εδώ στέλνει ένα θετικό μήνυμα. Ξεκινάμε να διαβουλευόμαστε με σκοπό να βρούμε μια κοινή λύση».

Αυτή την ώρα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έχει κρίσιμο τετ α τετ με τον υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για την μεταβολή των όρων της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ). Οι δυο άντρες θα κάνουν δηλώσεις στις 16.00.  Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παρεβρίσκονται ο υπ. Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Αθήνα από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Τον Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση προετοιμασίας στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη εν όψει των κρίσιμων σημερινών ραντεβού με τους αξιωματούχους των δύο ευρωπαϊκών φορέων.
Δείτε live όλες τις εξελίξεις
Λίγες μόλις ώρες προτού ο κ. Ντάισελμπλουμ αφιχθεί στην Ελλάδα, φρόντισε να στείλει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις και προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο: «Εάν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε να σημειώσει πως «είναι πολύ νωρίς για να κριθεί τι θα πράξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». Ακόμη, ανέφερε πως είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
«Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Παράλληλα, δήλωσε πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο θέλουν και οι ευρωπαίοι εταίροι.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: