Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τρεις κάτω από την μπάρα του Πύρρου


Ο αγώνας με έναν ολυμπιονίκη είναι εξαρχής δύσκολος, ίσως και άνισος. Δεν μιλάμε φυσικά για αθλητική αναμέτρηση... στο ταπί της άρσης βαρών, όπου ο Πύρρος Δήμας ήταν ανίκητος, αλλά για εκλογική μάχη με έμπειρους και δυνατούς αντιπάλους.
Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και... Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα «βαριά» ονόματα του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών μαζί με τον δημοφιλή αλλά άπειρο πολιτικά Πύρρο Δήμα θα αναμετρηθούν στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα «εισιτήρια» για τη Βουλή δεν φτάνουν για όλους.
Κι αυτό διότι τα ποσοστά που καταγράφει στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τον αριθμό των βουλευτών του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, από τέσσερις (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Απ. Κακλαμάνης, Μ. Ανδρουλάκης) τον Ιούνιο του 2012 (ποσοστό 12,3) σε δύο. Οπότε, κάλλιστα η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ο θάνατός σου, η ζωή μου» για τα φαβορί του πράσινου ψηφοδελτίου.

Φώφη Γεννηματά
Το ιστορικό επώνυμο που κατέχει η Φώφη Γεννηματά αναμφισβήτητα της προσάπτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εκκίνηση της κούρσας της 25ης Ιανουαρίου. Αν, πάντως, επαναπαυόταν μόνο στις «δάφνες» του ονόματος, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ικανοποιητικό για εκείνη, κάτι που γνωρίζει, διεξάγοντας μια προεκλογική καμπάνια σε πλήρη διάταξη μάχης.
Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι πρώτη φορά κατεβαίνει στην «αρένα» της Β΄ Αθηνών, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους της, Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θεωρούνται «παλιές καραβάνες». Η Φώφη Γεννηματά, με εμφανείς ηγετικές φιλοδοξίες για τη μετά Βενιζέλο εποχή στο ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε διπλωματική οδό και απέφυγε την ευθεία σύγκρουση με τη νυν ηγεσία του κόμματος, ενώ διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα.
Ηπια ήταν η στάση της και σε ό,τι αφορά τις επώδυνες πολλές φορές κυβερνητικές αποφάσεις λόγω και του υπουργικού της θώκου ως αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας. Το 2012 δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής, συμμετέχοντας στη δεύτερη θέση του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο και μοναδικό εκλεγέντα τον Πύρρο Δήμα.

Ανδρέας Λοβέρδος
Πρώτος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές, αν και με εμφανώς συρρικνωμένες δυνάμεις σε σχέση με τα παλαιότερα μεγαλεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος –και λόγω ενεργού ενασχόλησης με το μπάσκετ– θεωρείται διαχρονικά «παίχτης» και «ανθεκτικός» πολιτικός, που βρίσκει τον τρόπο να διατηρείται στο προσκήνιο.
Πριν από δύο χρόνια ήρθε σε «ρήξη» και διαγράφηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αμέσως μετά έγινε αρχηγός του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», το οποίο ουδέποτε κατέβηκε αυτόνομα σε εκλογές και ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον [οι δυο βουλευτές που το δημιούργησαν βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά κόμματα (!), ο Ανδρέας Λοβέρδος επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και ο Χρήστος Αηδόνης εντάχθηκε στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου].
Το διάστημα που βρισκόταν εκτός ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος ασκούσε σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση, ωστόσο αργότερα συνέπλευσε με το σχήμα της Ελιάς που δημιούργησαν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας. Εχει περάσει στα φοιτητικά του χρόνια από το ΚΚΕ, μπήκε ενεργά στην πολιτική επί Κώστα Σημίτη το 2000 και επί Γιώργου Παπανδρέου, στο πρώτο Μνημόνιο διατέλεσε υπουργός Εργασίας. Κατόπιν, ως υπουργός Υγείας νομοθέτησε τη διάταξη για τις οροθετικές ιερόδουλες που ισοδυναμούσε με βάναυση διαπόμπευσή τους και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προκαλώντας σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αλλά και την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Η παραδοχή του ότι δεν είχε προλάβει να διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο τον συνοδεύει ακόμη, μαζί με το παρατσούκλι του «αδιάβαστου» υπουργού. «Παράσημο» και μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο, θεωρείται η εξάρθρωση της 17Ν την περίοδο της υπουργικής του θητείας στο Δημόσιας Τάξης, το 2002.
Από τους παλιούς πλέον στο ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή, εκλέγεται από το 1989 αρχικά στον τόπο καταγωγής του, την Ημαθία, και από το 2007 στη Β΄ Αθηνών. Εκσυγχρονιστής επί των ημερών του Κώστα Σημίτη, διαδέχθηκε τον Κώστα Λαλιώτη στη θέση του γραμματέα τον Ιούλιο του 2003, μετά την απόφαση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «θυσιάσει» πρόσωπα, στην αποτυχημένη τελικά προσπάθεια ανάκαμψης του Κινήματος.
Στην εσωκομματική διαμάχη του 2007, ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, εφαρμόζοντας πιστά τα μνημονιακά μέτρα, ωστόσο δεν τον ακολούθησε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το μεγαλύτερο διάστημα της προεδρίας του διακρίνονται από διακυμάνσεις, γενικά πάντως ήταν τεταμένες.
Ενδιαφέρθηκε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν δοκίμασε τις δυνάμεις του, διαφώνησε έντονα το 2012 με τη στήριξη της τρικομματικής μόνο με τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς, ενώ οι «τσακωμοί» με τον αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση με βολές περί «φορητού κόμματος» και αφανισμού του ΠΑΣΟΚ.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: