Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η «ανταμοιβή» του Θ. Φορτσάκη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
«Μόνο η δημιουργία ενός νέου φορέα, με διακυβέρνηση που εξ υπαρχής διαθέτει προδιαγραφές καλλιέργειας, αυτοσυνειδησίας, συντακτικής ανεξαρτησίας, με οργανωτικές δομές εξ υπαρχής σχεδιασμένες… με προσωπικό που οφείλει την πρόσληψή του στις γνώσεις, τις ικανότητες και την αξία του και είναι προσηλωμένο στην ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας από πολιτικές και κομματικές επιρροές, μπορεί να επιτύχει τον στόχο που θέτουν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση το Σύνταγμα…»  σημείωνε, μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην περίφημη απόφαση που επικύρωσε θεσμικά το κυβερνητικό πραξικοπηματικό λουκέτο στην κερδοφόρα ΕΡΤ ΑΕ στις 11 Ιουνίου 2013.

Την πιστοποίηση της «ανεξαρτησίας» από κομματικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφερε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο νέο θεσμικό όργανο ως ...εγγυητής του μη κομματικού ελέγχου στη ΝΕΡΙΤ.
Τον Νοέμβριο του 2014, 17 μήνες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ο Θ. Φορτσάκης αποχώρησε από το Εποπτικό Συμβούλιο και δυόμισι μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο άνθρωπος που εγγυήθηκε την ανεξαρτησία από κομματικούς μηχανισμούς στην εποπτεία του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ πιστοποιεί με τη συμμετοχή του στον μηχανισμό της ΝΔ ότι εκπλήρωσε άριστα την αποστολή του: Να θάψει και θεσμικά την ΕΡΤ! Ενώ η δική του θέση και η προεδρία του στο Εποπτικό Συμβούλιο… αξιοποιήθηκαν από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επικύρωση του λουκέτου στην ΕΡΤ, σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

«Βασικό μας μέλημα είναι να εγγυηθούμε τη διαφάνεια της διαδικασίας και την ανεξαρτησία του νέου φορέα από κάθε κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να λειτουργήσει στα πρότυπα διεθνών ραδιοτηλεοπτικών φορέων», είχε δηλώσει ο Θ. Φορτσάκης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ όταν εξελέγη στη θέση του προέδρου του ΕΣ.
Στη διαδρομή συνεργάστηκε και συγκρούστηκε με τους πρώην διευθύνοντες συμβούλους της ΝΕΡΙΤ, εγκρίνοντας πάντα την κυβερνητική γραμμή του Μαξίμου στο μόρφωμα. Στη συνέχεια εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και όταν τέθηκε από τις εφημερίδες ζήτημα ασυμβίβαστου της συμμετοχής σε δύο δημόσιες θέσεις τοποθετήθηκε ως εξής:  «Είναι γνωστό ότι τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους και δεν λαμβάνουν καμίας μορφής αποζημίωση. Ως εκ τούτου, είναι ευνόητο ότι δεν τίθεται ζήτημα ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητος του πρυτάνεως και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου». 
Στις κορυφαίες πράξεις του όλο αυτό το διάστημα είναι ότι δεν έδωσε λογαριασμό ούτε μία φορά για τις αποφάσεις των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, δεν απάντησε στις καταγγελίες που έγιναν από παραιτηθέντα μέλη, όπως ο δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του ΕΣ , Ανδρέας Ζούλας, δεν έδωσε απάντηση για την «παράτυπη» λειτουργία του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο τους τελευταίους μήνες υποτίθεται πως λειτουργούσε με τρία μόλις μέλη. Η πλήρης αποκάλυψη του ρόλου του, ωστόσο, έγινε με τις παραιτήσεις του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη και Ροδόλφου Μορώνη, που δεν αποδέχθηκαν τις εντολές του Μαξίμου για τη λογοκρισία στην κάλυψη της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Η εντολή είχε δοθεί στον Βασίλη Θωμόπουλο.
Αν και παραιτήθηκαν ο Ανδρέας Ζούλας και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ενώ και ο Σίμος Σιμόπουλος είχε δηλώσει παραίτηση από την πρώτη στιγμή του διορισμού του από το Συμβούλιο, ο πρύτανης Θ. Φορτσάκης επέμενε πως το ΕΣ είχε νόμιμη σύνθεση και προχώρησε στην επιλογή του σημερινού ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, υπό τον Πέτρο Μάη. Αποχωρώντας, τα εναπομείναντα μέλη δήλωσαν πως το Εποπτικό Συμβούλιο «εγγυήθηκε τη διενέργεια υψηλών απαιτήσεων διαγωνισμών, διασφαλίζοντας προϋποθέσεις και κριτήρια στις προκηρύξεις, όπως πτυχία, μεταπτυχιακά, γνώση ξένων γλωσσών και την απαραίτητη βεβαίως προϋπηρεσία, ώστε η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση να στελεχωθεί από ανθρώπους αυξημένων προσόντων». Το ΕΣ έκρινε το έργο του αναφέροντας πως «πρόκειται για τομή στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που άνοιξε την εργασιακή πύλη της ΝΕΡΙΤ σε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό».
τυπολογιες

Δεν υπάρχουν σχόλια: