Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα κάνει στροφή αριστερά - Θρίαμβος ΣΥΡΙΖΑ


Η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Η νίκη εκλαμβάνεται ως ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας. 


Ο ...βρετανικός Guardian, καλύπτει ζωντανά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει το BBC που όμως θεωρεί αβέβαιο ακόμα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να πάρει την αυτοδυναμία. Επιπλέον κάνει μνεία στην τρίτη θέση που σύμφωνα με τα Exit Polls φαίνεται να μοιράζονται Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.
Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα κάνει λόγο η ιταλική Repubblica. «Σαρώνει ο Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά. Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν. Η χώρα είναι μπροστά σε μία αριστερή στροφή καθώς οι προβλέψεις δείχνουν προβάδισμα για τον Αλέξη Τσίπρα» γράφει το Spiegel.



«Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα. Η αριστερή συμμαχία του Τσίπρα έχει καθαρό προβάδισμα μετά τα πρώτα exit polls, πιθανόν να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του» σημειώνει η Sueddeutsche.de.

Η Le Monde κάνει λόγο για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα».

«Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» γράφει ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο θέμα της Liberation που κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ λέει το Reuters. «Τα exit polls δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» σημειώνει η ισπανική El Pais.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να αλλάξουν την κυβέρνησή τους» αναφέρει το ABC και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην δέσμευση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της διάσωσης απορρίπτοντας τα μέτρα λιτότητας.
Με τον τίτλο «ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα» η Bild μεταδίδει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η γερμανική Bild αναφέρει ότι η μετατόπιση προς τα Αριστερά θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική πολιτική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, να σηματοδοτήσει μία κρίση μεγάλου μεγέθους και να έχει δραματική επίδραση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στο σχέδιο λιτότητας και καλεί για την ελάφρυνση του χρέους.
Ως «μια τιμωρία της πολιτικής λιτότητας» ερμηνεύουν οι Νew York Times την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, σε σε μια εποχή όπου η οικονομική στενότητα έχει προκαλέσει ένα κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία και τη Γαλλία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα αντι-λιτότητας που θα κυβερνήσει μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης, σπάζοντας ταυτόχρονα έναν δικομματισμό που κυριαρχούσε στην Ελλάδα για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες», σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας», τονίζεται στο δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη υπόσχεση που έχει δώσει ο ανερχόμενος Αλέξης Τσίπρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, μια δέσμευση που έχει προκαλέσει ανησυχία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο», σημειώνεται.
Ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεγκααρντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναφέρει πως «ο Τσίπρας υποσχέθηκε αλλαγή και το τέλος της λιτότητας, προσθέτοντας ωστόσο πως για να πετύχει τους στόχους του περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει μια πιο κεντρώα στάση.  «Αν όντως τα καταφέρει, θα είναι το καλύτερο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, γιατί θα έδειχνε πως τα κινήματα διαμαρτυρίας αναγνωρίζουν την πραγματικότητα, που είναι το κοινό νόμισμα, οπότε πρέπει να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες» προσθέτει.
«Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ιστορικό «όχι» των Ελλήνων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας», τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα, προσθέτοντας πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσαν το σημείο εκείνο «όπου η υπομονή των Ελλήνων, ειδικά όσων ανήκουν στη μεσαία τάξη, εξαντλήθηκε», γράφει η βρετανική Guardian. «Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν εκπληκτικό εκλογικό θρίαμβο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στην μεταπολεμική Ευρώπη να αναδυθεί ένα νέο κόμμα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εξελιχθεί από μικρή παράταξη σε δύναμη διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε αυτό», σημειώνει.
Αλλαγές στην Ευρώπη βλέπει ο ισπανικός Τύπος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισπανικός Τύπος κάνει λόγο για μία νέα εποχή, η οποία θα προκαλέσει «ντόμινο» στην Ευρώπη και θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Ισπανία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μία νέα εποχή» είναι ο τίτλος της El Pais και ο υπότιτλος: «Ο θρίαμβος της ριζοσπαστικής αριστεράς εγκαινιάζει ένα νέο κομματικό σύστημα και αναγκάζει την Ευρώπη να σκεφτεί πολιτικές κατά της κρίσης». «Η Ευρώπη παίζεται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην El Mundo, ενώ σημειώνεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική «επιδημία» στην Ευρώπη. H νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έναν αέρα αλλαγής και θα έχει μεγάλες συνέπειες κυρίως στην Ισπανία, μία χώρα που διανύει έτος εκλογών και όπου αυτός ο σχηματισμός έχει ένα αδελφό κόμμα, τους PODEMOS γράφει η εφημερίδα EL Periodico.

Δεν υπάρχουν σχόλια: