Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους η Μέρκελ


Κάθετα αντίθετη, σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.
Η κ. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας «νέας διαγραφής» του ελληνικού χρέους όπως το επιθυμεί ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι... τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα» ανέφερε και τόνισε: «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους».
«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης», συνέχισε η Μέρκελ, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η καγκελάριος υπογράμμισε: «Εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντίληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».
Την Παρασκευή, το περιοδικό Spiegel υποστήριξε πως το Βερολίνο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 20 δισ. ευρώ, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της», αναφέρεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, «γι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πακέτο βοήθειας άνω των 20 δισ. ευρώ, εφόσον η Αθήνα υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Βασικές προϋποθέσεις για να πάρει η Αθήνα τη νέα βοήθεια θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να προχωρήσουν υπό την επίβλεψη και την εποπτεία της τρόικας.
Η διάψευση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση.  «Το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας» είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι υπολογισμοί του Spiegel πως η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 20 δισ. ευρώ είναι «καθαρή σπέκουλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: