Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πολύ μίζερη μια κοινωνία που θα πίστευαν όλοι τα ίδια


Είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές. Μεταδίδεται για δεύτερη σεζόν από τον ALPHA κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.45. Ο λόγος βέβαια για την τηλεοπτική «Ελληνοφρένεια» (υπάρχει και η ραδιοφωνική στον Real FM, καθημερινά, 13.00) που έχει την υπογραφή του Θύμιου Καλαμούκη και του Αποστόλη Παπαγιάννη, ενώ συμμετέχουν και ηθοποιοί. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τις 19 Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement, η εκπομπή καθήλωνε στους καναπέδες τους κατά μέσον όρο 772.000 φανατικούς... ελληνοφρενείς! Λίγο μετά το χτύπημα στο «Charlie Hebdo», και πριν από τις εκλογές είχαμε μια...
σύντομη συζήτηση με τους συντελεστές της εκπομπής.• Τελικά η σάτιρα έχει όρια; Πώς σχολιάζετε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικυρώνει πρόστιμο του ΕΣΡ εναντίον της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου; Χαρακτηρίζει την εκπομπή σατιρική, αλλά παράλληλα και τις εκφράσεις και τον τρόπο του «χυδαίο», «ακραίο» που παραβιάζει το άρθρ. 15 παρ. 2 του Συντάγματος σχετικά με την «απαιτούμενη ποιοτική στάθμη» των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Οταν την όποια πνευματική δημιουργία ρυθμίζει η τάδε παράγραφος του τάδε άρθρου του δείνα νόμου, τότε οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και το ΕΣΡ ή όποιο άλλο «εποπτικό όργανο» γίνεται το ίδιο σάτιρα. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα όρια της σάτιρας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η σάτιρα δεν μπορεί να έχει όρια. Ή αν έχει, αυτά δεν μπορεί να τα βάζει κάποιος άλλος παρά μόνο η ίδια η σάτιρα, οι δημιουργοί της ή το κοινό της. Την πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ τη σχολιάζουμε με τον ίδιο τρόπο που σχολιάζουμε κάθε ανάλογη απόφαση του ΕΣΡ. Δίνουμε συγχαρητήρια που επιτέλους το 2015 αναβιώνουν σχεδόν κάθε μήνα οι επιτροπές λογοκρισίας καθεστώτων που στηρίχτηκαν στον γύψο του λαού και των ιδεών.
• Το χτύπημα στο «Charlie Hebdo» οδηγεί σε περαιτέρω συντηρητικοποίηση την Ευρώπη; Τελικά είναι αδύνατο να ανεχτούμε την άποψη του άλλου;
Αν η άποψη του άλλου είναι να μην υπάρχει άποψη γενικώς ή όλοι να έχουμε την ίδια άποψη όχι, δεν την ανεχόμαστε. Αν κάτι μας διαφοροποιεί από τη μονοτονία και την ισοπέδωση είναι η διαφορετικότητα. Διαφορετικότητα ιδεών, πράξεων, συμπεριφορών, αντιλήψεων, προτάσεων. Θα ήταν πολύ μίζερη μια κοινωνία που όλοι πιστεύουν και θέλουν τα ίδια πράγματα, ή που πιστεύουν και θέλουν μερικά από τα πράγματα. Διαφωνούμε ακόμη και με τη λέξη «ανοχή». Οι στάσεις του καθενός, οι επιλογές του, το είναι του, το μυαλό του, δεν είναι θέμα ανοχής, συζήτησης, απόφασης, συμφωνίας, πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Το χτύπημα στο «Charlie Hebdo», χτυπάει μια ήδη χτυπημένη και άκρως συντηρητική Ευρώπη. Χτυπάει μια φοβισμένη Ευρώπη. Αν σταθούμε μόνο σε αυτό, θα έχουμε χάσει την ευκαιρία να μελετήσουμε τις ουσιαστικές αιτίες του φόβου, της προκατάληψης και της καχυποψίας στις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες.
• Σχολιάστε με τον δικό σας τρόπο κάθε ένα από τα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές...
ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε ακόμη πολύ μικροί για να πιστεύουμε στα παραμύθια. Η ελπίδα ποτέ δεν έρχεται με εκλογές.
Ν.Δ.: Ούτε Νέα ούτε Δημοκρατία. Για λόγους οικονομίας κρατάμε όμως τα αρχικά. Νέα Δικτατορία, της αλήθειας και της ευθύνης.
ΠΟΤΑΜΙ: Είναι το πρώτο ποτάμι που η ρύπανση προηγείται της ροής των νερών του. Εμείς πάλι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα γκρεμίζοντας τη χώρα τους.
ΚΚΕ: Από τα δήθεν εστιατόρια με το καλοφωτισμένο καλοχτισμένο αλλά άνοστο φαγητό, προτιμούμε τα κουτούκια και τα μαγεριά.
ΠΑΣΟΚ: Να ζήσουμε να μην τους θυμόμαστε. Η ζημιά που έχουν κάνει 40 χρόνια, κυρίως στην αισθητική, είναι ανεπανόρθωτη. Λευτεριά στον Ακη.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΑΡ: Λέγαμε πριν κάτι για τα όρια στη σάτιρα…
ΑΝ.ΕΛΛ.: Ο Καμμένος αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Ονείρωξη.
ΚΙΔΗΣΟ: Μηδέν εις το πηλήκιο, ραντεβού στις κάλτσες, οι θείες έπιασαν τόπο… Τρεις από τις κορυφαίες εκφράσεις ενός παγκόσμιου ηγέτη. Θέλετε τίποτα καλύτερο;
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: