Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη στηρίζεται στην κατασκευή ενός εκλογικού διλήμματος που θα έχει στο επίκεντρο μια κυοφορούμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Στόχος είναι να υπάρχουν εξελίξεις τον Ιανουάριο ώστε στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου οι βουλευτές να υποστούν την κινδυνολογία ότι παίζουν με την τύχη της χώρας, αφού οι πιστωτές καταθέτουν μια πρόταση που θα την αποσύρουν αν προκληθεί πολιτική αστάθεια. Αλλά τίποτα από αυτά δεν...
φαίνεται ότι τελικά θα συμβεί.
Τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα δείχνουν ότι οι θεσμικοί εταίροι στην ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν διάθεση να ανοίξουν στα σοβαρά τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους πριν ξεκαθαρίσει εδώ το πολιτικό τοπίο. Το μόνο που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους πιστωτές είναι πώς θα δεσμευτεί η χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα και ένα νέο μοντέλο αυστηρής επιτήρησης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Δεκέμβριο. Και βέβαια προϋπόθεση για το πέρασμα στο επόμενο στάδιο είναι να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους της Τρόικας που θα ξεκινήσει, επίσημα, την επόμενη εβδομάδα και γίνεται ήδη μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Στο εσωτερικό η κουβέντα για το χρέος ζωηρεύει ερήμην της απάθειας που εκδηλώνεται εκτός συνόρων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα προτείνει αύριο στον ΠτΔ τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί και αυτό το ζήτημα. Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Άννας Διαμαντοπούλου καταθέτει τις δικές του προτάσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ώστε να αποτελέσουν βάση συζήτηση για τη διαμόρφωση εθνικής θέσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, εξάλλου, έχει μιλήσει για πραγματοποίηση με ελληνική πρωτοβουλίας διεθνούς διάσκεψης σχετικά με το χρέος. Φωνές υπέρ μιας υπερκομματικής συμφωνίας ακούγονται όλο και εντονότερα τελευταία, από τον Σπ. Λυκούδη και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές.
Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις, όπως μια νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που ούτε αυτή πλέον προωθούν οι πιστωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τη διαπίστωση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύεται ότι θα διεκδικήσει επιθετικά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Οι δυο αυτές προσεγγίσεις είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γεφυρωθούν με οποιονδήποτε τρόπο στο ορατό μέλλον.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου