Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πρωθυπουργός σε room to let


Αντιγράφω από το cretalive.gr: «Δεν θέλησε να προκαλέσει, δεν θέλησε να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά απλώς να περάσει μερικές μέρες διακοπών με την οικογένειά του. Ο λόγος για τον 33χρονο (!) νέο πρωθυπουργό της Εσθονίας, Τάαβι Ρούιβας, ο οποίος πριν λίγες ημέρες, αθόρυβα, χωρίς πολυτελή αυτοκίνητα και συνοδεία, έφθασε στην Κρήτη, για ολιγοήμερες διακοπές.
Μάλιστα, ακόμη και...
για τις διακοπές του επέλεξε ένα κατάλυμα, το οποίο θα επέλεγε κάθε... κοινός θνητός, αλλά σίγουρα δε θα μπορούσαμε καν να το διανοηθούμε ως επιλογή κάποιου Έλληνα πολιτικού! Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Τ. Ρούιβας, με τη σύζυγο και το κοριτσάκι τους, μένουν σε ένα μικρό κατάλυμα στο Καλό Χωριό Λασιθίου, έναντι μικρού χρηματικού αντιτίμου ημερησίως. Φαίνεται, πάντως, πως δε θα αφήσει το ταξίδι αυτό να περάσει ανεκμετάλλευτο, αφού ως νέος πρωθυπουργός στοχεύει και στο να δημιουργήσει σχέσεις με τοπικούς φορείς, γι' αυτό αύριο πρόκειται να έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου».
Απολογούμαι, γιατί ακόμη και εγώ που παρακολουθώ με σχετική επιμέλεια τα ευρωπαϊκά πράγματα, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα μέχρι τώρα για τον Πρωθυπουργό της Λετονίας με το παράξενο όνομα Taavi Roivas (στο σάιτ του, βλέπω και μία περισπωμένη πάνω από το «όμικρον», αλλά δεν μπορώ να την αντιγράψω...).
Μπήκα για πρώτη φορά χθες στον κόπο να αναζητήσω αυτή την ιστοσελίδα άλλωστε – και όχι γιατί έκανε κάποια βαρύγδουπη παρέμβαση στην Ευρώπη, ή γιατί εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο, ή γιατί πρωταγωνιστεί σε κάποια λυσσαλέα πολιτική σύγκρουση.
Ήθελα μόνο να παρατηρήσω τη φάτσα του, μήπως και καταλάβω κάτι παραπάνω. Μήπως τον ψυχολογήσω – λέμε τώρα...
Βλέπω έναν ευγενικό νεαρό, με «καθαρό» πρόσωπο (αυτό που λένε οι Αμερικάνοι “clean cut”) και με ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Διαβάζω και από δίπλα στο βιογραφικό του τα βασικά: ο τύπος τελείωσε ένα πανεπιστήμιο στην πατρίδα του. Δεν πήγε για μεταπτυχιακά σε κάποιο από τα διάσημα αμερικανικά ή βρετανικά πανεπιστήμια. Γράφει ότι πρόλαβε να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ως Customer Account Executive, πριν γίνει σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης και αργότερα σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Εσθονίας, σε ηλικία 26 ετών!
Τώρα είναι μόλις 35 (όχι 33, αλλά κοντά έπεσε το cretalive), αφού γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1979, και Πρωθυπουργός της χώρας του...
Δεν ξέρω με πόσο μεγάλη επιτυχία κυβερνά, αλλά ξέρω πως η Εσθονία έχει επιτύχει ένα τεράστιο “come back”, γιατί μετά την καταστροφή της Lehman Brothers είδε τη μεγαλύτερη τράπεζά της και μαζί τη μικρή οικονομία της να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτά πριν από 7-8 χρόνια. Έκτοτε, αφού πέρασε μία φοβερή κρίση -ένας Εσθονός δημοσιογράφος που γνώρισα στο Βερολίνο το 2011 μου είχε περιγράψει πως μειώθηκαν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά το ήμισυ περίπου, εν μία νυκτί- κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Εσθονός Πρωθυπουργός, ήρθε να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, με την αξιαγάπητη οικογένειά του που βλέπω στη φωτογραφία, αλλά και με το ζωντανό παράδειγμα μιας «σεμνότητας και ταπεινότητας», που απέχει έτη φωτός από τα λεκτικά σχήματα που μας ταΐζουν οι δικοί μας πολιτικοί ταγοί κατά καιρούς. Δεν λέω ότι πρέπει απαραίτητα ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, ή κάθε υπουργός να τη βγάζει σε αντίσκηνο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αλλά παραδέχομαι ότι μέσα μου ζήλεψα για μία στιγμή τους Εσθονούς, για την πρόοδο που διαισθάνομαι ότι έρχεται καλπάζοντας στη μικρή τους χώρα των 1,4 εκατομμυρίων.
protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: