Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το παρασκήνιο της εκλογής του νέου επιτρόπου στην Ε.Ε.

abramopoulosΤον Δημήτρη Αβραμόπουλο πρότεινε η κυβέρνηση για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιλογή του υπουργού Άμυνας αποτέλεσε έκπληξη, αν και το όνομά του είχε γραφτεί από το βράδυ του Σαββάτου στο efsyn.gr, αλλά ...το διέψευδαν από το μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν».
Μιλώντας στο «Βήμα FM» αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η θέση του επιτρόπου» και δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό δεν συζήτησε το θέμα της αντικατάστασής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ τώρα από υπουργός, κανένας άλλος επίτροπος ο οποίος είναι υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του, θα παραμείνω στη θέση μου έως τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε.
Είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, που κάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Κέρκυρα. Η συνομιλία τους κράτησε ελάχιστα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι η επίτροπος και η ίδια του απάντησε «εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι».
Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και με άλλους φερόμενους ως υποψήφιους, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί με ποιους. Τα ονόματα, πάντως, που ακούγονταν ήταν του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, της σημερινής επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και των πρώην ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου και του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη.
Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ευάγγελος  Βενιζέλος επιθυμούσε διακαώς να παραμείνει η κυρία Δαμανάκη στη θέση της, πράγμα που, αν γινόταν, θα του προσέθετε στο προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει, του εν δυνάμει ηγέτη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Η επιλογή Αβραμόπουλου μόνο τυχαία δεν είναι. Ο κ. Σαμαράς «εκτοπίζει» στις Βρυξέλλες, δίχως όμως και να υποτιμά πολιτικά, για τα επόμενα πέντε χρόνια, έναν εν δυνάμει επόμενο αρχηγό της Ν.Δ., αφού ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: