Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ανείπωτη βαρβαρότητα στη Λωρίδα της Γάζας

gaza5
Ανείπωτη βαρβαρότητα στη Λωρίδα της Γάζας Μετά το χθεσινό διπλό μακελειό στη Λωρίδα ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την επιχείρηση επιστρατεύοντας 16.000 επιπλέον εφέδρους– Στα όρια της ρήξης οι σχέσεις Λευκού Οίκου και Τελ Αβίβ – ΟΗΕ: Παγκόσμια ντροπή - Παντελώς απούσα η...
Ευρώπη. Δεν έχουν τελειωμό οι σφαγές αμάχων Γάζα. Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χθες (Τετάρτη) αγορά στην ανατολική Λωρίδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Περίπου 160 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση. Σύμφωνα με κατοίκους, η περιοχή Σουτζάγια, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Γάζας, επλήγη από βόμβες και δύο πυραύλους.


gaza2

Είχε προηγηθεί άλλο μακελειό, καθώς ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν για ακόμη μία φορά σχολείο-καταφύγιο. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν νωρίς χθες (Τετάρτη) το πρωί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα. Συγκεκριμένα, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.
Μετά τον βομβαρδισμό, η UNRWA κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου: «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε ο ίδιος. «Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Μεταβήκαμε στο σημείο και συγκεντρώσαμε αποδείξεις. Αναλύσαμε τα συντρίμμια, τους κρατήρες και τις άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που έπληξε το σχολείο μας όπου 3.300 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν οριστικό απολογισμό των θυμάτων, όμως γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών καθώς και ενός φύλακα της UNRWA που προσπάθησε να προστατεύσει το σχολείο», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ. «Πρόκειται για ανθρώπους από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους», είπε.
«Είναι η έκτη φορά που ένα από τα σχολεία μας βομβαρδίζεται. Οι εργαζόμενοί μας, αυτοί οι άνθρωποι που διεξάγουν ανθρωπιστικό έργο σκοτώθηκαν. Τα καταφύγιά μας είναι υπερπλήρη», κατήγγειλε. «Δεν βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.
Σχεδόν 180.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα 83 σχολεία της UNRWA. Πολλά από αυτά τα σχολεία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.
Και το Ισραήλ επεκτείνει την επιχείρηση
Ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε 16.000 επιπλέον εφέδρους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 86.000.

gaza3

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας που συνεδρίαζε επί πέντε ώρες χθες (Τετάρτη) αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των «στόχων τρομοκρατών» της Χαμάς και τη συνέχιση των επιχειρήσεων για την «εξουδετέρωση» των υπογείων σηράγγων που έχει κατασκευάσει το παλαιστινιακό κίνημα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους.
Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οκτώ υπουργοί, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των υπογείων σηράγγων είναι «θέμα ημερών».

Σκληρή γλώσσα Ομπάμα προς Νετανιάχου
Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τηλεφωνική συνομιλία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή, όπως τη μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 1:
  • Ομπάμα: Ζητώ το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση, μονομερή εκεχειρία και να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και ειδικά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
  • Νετανιάχου: Και τι θα κερδίσει το Ισραήλ ως αντάλλαγμα;
  • Ομπάμα: Πιστεύω ότι η Χαμάς θα σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών – η σιωπή θα απαντηθεί με σιωπή.
  • Νετανιάχου: Η Χαμάς έχει παραβιάσει και τις πέντε εκεχειρίες. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ.
  • Ομπάμα: Επαναλαμβάνω και περιμένω το Ισραήλ να σταματήσει μονομερώς όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Οι εικόνες της καταστροφής της Γάζας απομακρύνουν τον κόσμο από τις θέσεις του Ισραήλ.
  • Νετανιάχου: Η πρόταση του Κέρι ήταν τελείως μη ρεαλιστική και έδινε στη Χαμάς το στρατιωτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα.
  • Ομπάμα: Μέσα σε μια εβδομάδα από το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Κατάρ και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, με βάση όσα συμφωνήθηκαν το 2012, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του Ισραήλ να άρει την πολιορκία και τις απαγορεύσεις στη Γάζα.
  • Νετανιάχου: Το Κατάρ και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Χαμάς. Είναι αδύνατο να βασιστούμε σε αυτούς ότι θα είναι δίκαιοι μεσολαβητές.
  • Ομπάμα: Εμπιστεύομαι το Κατάρ και την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να επιλέξει τους μεσολαβητές του.
  • Νετανιάχου: Διαμαρτύρομαι διότι η Χαμάς μπορεί να συνεχίσει την εκτόξευση των ρουκετών και να χρησιμοποιεί τα τούνελ για τρομοκρατικές επιθέσεις…
  • Ομπάμα (διακόπτει τον Νετανιάχου): Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ και πρέπει να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες.
Ανέβασε τους τόνους ο ΟΗΕ
Η νέα επίθεση κατά σχολείου «ανάγκασε» τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κάνει λόγο για αδικαιολόγητο βομβαρδισμό και να ζητήσει τον καταλογισμό ευθυνών και την απονομή δικαιοσύνης.  Χαρακτηριστική ήταν η φράση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος σημείωσε πως «για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση».

gaza4

Από την πλευρά του, ο Γιαν Έλιασον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε πως πλέον δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγει ο άμαχος πληθυσμός από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές. «Αυτή είναι μια στιγμή που θα πρέπει πραγματικά να πούμε 'φτάνει πια' και θα πρέπει να αναζητήσουμε τις κατάλληλες φράσεις προκειμένου να πείσουμε εκείνους που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτά τα γεγονότα», συμπλήρωσε.
Τραγικός απολογισμός: 1.360 νεκροί στη Γάζα
Συνολικά 1.360 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 7.600 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των νεκρών Παλαιστινίων είναι άμαχοι.
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει 53 στρατιώτες. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Επίσης τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊβανέζος, έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, ενώ ένας Τούρκος μεσολαβητής έχει φτάσει στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και η Χιλή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.  Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «τη βαθιά απογοήτευσή» του για την «βιαστική απόφαση», καταγγέλλοντας ότι αυτή ενθαρρύνει τη Χαμάς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: