Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Φρίκη στη Γάζα

Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABERΣε 502 ανήλθαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Αεροπορική επιδρομή το πρωί της Δευτέρας έπληξε σπίτι στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο επτά παιδιών και δύο ενηλίκων, μελών της ίδιας οικογένειας. Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μεταβαίνει στο Κάιρο για... συνομιλίες σχετικά με την δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
  Οι Παλαιστίνιοι τραυματίες ανήλθαν σε τουλάχιστον 4.000 από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην περιοχή στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πλέον αιματηρή του Ιουλίου στην περιοχή. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, 140 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τουλάχιστον 72 στη συνοικία Σατζάγια, που έγινε στόχος του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Η Σατζάγια βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.
Δεκατρείς ισραηλινοί στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 18 τις συνολικές απώλειες για τον ισραηλινό στρατό, τις χειρότερες που έχει από το 2006.
Νέα έκκληση για εκκεχειρία απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον  αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από δίωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, λόγω του θανάτου 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών σε ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Σατζάγια.
Μπαν Γκι Μουν: «Η Γάζα είναι μια ανοιχτή πληγή»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδίκασε ως «φρικτή ενέργεια» τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σατζάγια και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε ο Μπαν Γκι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, απ’ όπου ξεκίνησε την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ενώ ταξίδευα προς τη Ντόχα, δεκάδες άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώνονταν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Σατζάγια. Καταδικάζω αυτήν την φρικτή ενέργεια», τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν (…) ζουν συνεχώς στον φόβο» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι η «Γάζα είναι μια ανοικτή πληγή (και) εμείς πρέπει να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: