Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Πάνω από 800 νεκρούς μετρούν οι Παλαιστίνιοι

gaza-car-home                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 800 Παλαιστίνοι, με ένα μεγάλο μέρος να είναι γυναίκες και παιδιά - Πρόταση για κατάπαυση του πυρός ζητά το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας - «Σφαγή» σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα την Πέμπτη.
Εκατοντάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, μετρούν οι Παλαιστίνιοι, με τους τελευταίους υπολογισμούς να μιλούν για περισσότερους από 800 νεκρούς από... την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, την 8η Ιουλίου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.
Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.
Την Πέμπτη η διεθνής κοινότητα έμεινε… άφωνη με τον ο βομβαρδισμό σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.
Ο απεσταλμένος της Guardian, Πήτερ Μπομόντ, επισκέφθηκε το βομβαρδισμένο σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στο Μπειτ Χανούν και μεταδίδει: «Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα και το μωρί της ενός έτους. Το προσωπικό του ΟΗΕ προσπαθούσε να οργανώσει την εκκένωση του σχολείο ότι έγινε η επίθεση….Παρότι πύραυλοι της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων μερικές φορές δεν βρίσκουν τον στόχο τους, δεν υπήρχε εμφανής απόδειξη στα συντρίμμια ότι Παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν το σχολείο. Τα τραύματα και ο αριθμός των θυμάτων συνάδουν με μια ισχυρή έκρηξη που εκτόξευσε θραύσματα προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ακρωτηριασμούς. Η γύρω γειτονιά φέρει σημάδια πολλαπλών Ισραηλινών επιθέσεων, όπως καπνούς από πυρά πυροβολικού και βόμβες. Ενα κτίριο είχε ολοκληρωτικά τυλιχθεί στις φλόγες….Σύμφωνα με επιζώντες, μια οβίδα έπεσε στην αυλή και ακολούθησαν κι άλλες που έπληξαν τους άνω ορόφους. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες αρχικά μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, όπου τρομοκρατημένες γυναίκες και παιδιά περίμεναν σφικταγκαλιασμένοι νέα για τους συγγενείς τους. Μια οβίδα εξερράγη 50 μέτρα από το νοσοκομείο, εκεί που περίμεναν. Οπως είπε η 17χρονη Νουρ Χαμιντ: «Ετοιμάζαμε τα πράγματα μας για να φύγουμε όταν έγινε η επίθεση. Περιμέναμε απέξω όταν άρχισαν να μας «χτυπάνε». Μερικές από τις γυναίκες κρατούσαν τα μωρά τους στην αγκαλιά. Η κουνιάδα μου τραυματίστηκε. Υπήρχαν πτώματα παντού, κυρίως γυναίκες και παιδιά…».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι νιώθει «σοκ και αποτροπιασμό» για τη σφαγή και χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απολύτως απαράδεκτο».

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός ζητά το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας
Μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.
Η πρόταση περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών διάρκειας λίγων ημερών, κατά τις οποίες, όμως, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίζουν την καταστροφή σηράγγων στη Γάζα οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.


Για προστασία τω αμάχων μιλά ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ
Η Παρασκευή ήταν σημαντική μέρα για την πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς αποχώρησε από την προεδρία της χώρας ο Σιμόν Πέρες, με τον Ρέουβεν Ρίβλιν να τον διαδέχεται, μιλώντας για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων με… πυραύλους.
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Κνεσέτ σήμερα», είπε ο Ρίβλιν κατά την ομιλία του ισραηλινή Βουλή, «για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους εχθρούς μας. Δεν μπορέσατε να μας νικήσετε και δεν θα μπορέσετε να μας νικήσετε. Δεν πολεμάμε τον παλαιστινιακό λαό και δεν πολεμάμε το Ισλάμ. Πολεμάμε την απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατία. Ενώ εμείς χρησιμοποιούμε πυραύλους για να προστατεύσουμε τους αμάχους, αυτοί χρησιμοποιούν αμάχους για να προστατεύσουν πυραύλους. Η ήττα της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο μια ηθική πράξη, είναι και μια ανθρωπιστική πράξη…».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: