Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Μεσα στο αίμα

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η 12ωρη κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε το Ισραήλ, αν και ...απέρριψε το σχέδιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για 7ήμερη εκεχειρία. Στους 881 έχει ανέλθει ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, οι περισσότεροι πολίτες.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Από την πλευρά του Ισραήλ 35 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών, ενώ τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

12ωρη εκεχειρία

Το Ισραήλ συμφώνησε σε 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού. Πάντως, όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης εκεχειρίας, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την αναζήτηση σηράγγων που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ο στρατός «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».

«Οι άμαχοι της Γάζας που έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους καλούνται να μην επιστρέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε επίσης συμφωνήσει με την εκεχειρία, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ισλαμική ομάδα σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Διεθνής συνάντηση στο Παρίσι

Στο μεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, Σάββατο, στο Παρίσι, όπου το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Από ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Διεθνείς επικρίσεις στο Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο την Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Επιπλέον, σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: