Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012
Οι «πέντε πληγές» της ΔΕΗ
Τις πέντε πληγές της κακοδιαχείρισης στη ΔΕΗ, μια εταιρεία – «κολοσσό» από άποψη υποδομών και πωλήσεων, που την αναγκάζουν να ζητά μεγάλες αυξήσεις (ακόμη και 10-15%) αντί να ... προχωρά σε μειώσεις στα τιμολόγιά της σε περίοδο κρίσης, εντοπίζει αναλυτική έρευνα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Πρώτη στη σειρά «πληγή» είναι κατά την εφημερίδα το γεγονός ότι το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει, παρότι είναι έτοιμο, καθώς δεν έχει αρχίσει καν να κατασκευάζεται ο αγωγός που θα το συνδέσει με το φυσικό αέριο! Η κατασκευή του εργοστασίου αποφασίστηκε το 2004, αλλά μετά από απίστευτες περιπέτειες με την αρχαιολογία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 και ολοκληρώθηκε φέτος. Ο διαγωνισμός για τον αγωγό όμως μετά από ενστάσεις κατακυρώθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποκλείεται να είναι έτοιμος πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεύτερη πληγή η καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, που αποφασίστηκε το 2007-8, αλλά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 και θα ολοκληρωθεί το προσεχές έτος.
Το εργοστάσιο όμως με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις («τρίτη πληγή) είναι αυτό της Πτολεμαΐδας. Η νέα λιγνιτική μονάδα, προβλεπόμενου κόστους 1,6 δις. ευρώ μαζί με το χρηματοοικονομικό κόστος, προορίζεται να αντικαταστήσεις τις παλιές ρυπογόνες μονάδες αλλά ενώ το χρονοδιάγραμμα επί διοίκησης Αθανασόπουλου προέβλεπε ότι το 2012 θα ήταν έτοιμο, μετατέθηκε το 2014 η ολοκλήρωσή του επί διοίκησης Ζερβού και λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων φτάσαμε πλέον στο 2018 σαν ημερομηνία παράδοσης!
«Τέταρτη πληγή» είναι η μείωση λιγνιτικής παραγωγής σε συγκεκριμένα εργοστάσια, που τα έθεσαν εκτός παραγωγής, λόγω υπολειτουργίας ή μηδενικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτός της πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας που τέθηκε σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αποθεμάτων λιγνίτη, παρότι επισήμως ο λόγος ήταν οι «εργασίες συντήρησης».
«Πέμπτη πληγή» είναι η άνιση κατανομή προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γεμάτα γραφεία και άδεια ορυχεία. Το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανέρχονται σε21.000 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν 2.000 εργάζονται στους 16 λιγνιτικούς σταθμούς και 2.500 απασχολούνται ως διοικητικά στελέχη. Θέση στελέχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμοιβή τους, κατέχουν επίσης περισσότεροι από ένας στους δέκα εργαζόμενους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου