Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυόμισι ώρες η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι συζήτησαν για... το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μάλιστα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα.

Εξερχόμενος, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν θέλησε να κάνει "ηχηρή" δήλωση παρά αρκέστηκε στο να πει πως "είχαμε μια καλή κουβέντα, είχαμε ένα ωραίο κλίμα". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αποχώρησαν από το Μαξίμου χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν τις συζητήσεις για το PSI και τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη λήψη μέτρων. Οι δύο πολιτικοί εξέτασαν όλα τα θέματα που αφορούν τις προτάσεις της τρόικας και την οικονομία. Στις έξι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

"Οι θέσεις μας είναι γνωστές, εμείς πηγαίνουμε στη συνάντηση για να ακούσουμε τι έχει να μας πει και να μας προτείνει ο πρωθυπουργός", έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος. Η ΝΔ θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρεί όμως ότι γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, γίνεται τεράστιο παιχνίδι. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Παράλληλα, η ΝΔ παραμένει στις θέσεις της για τα επιμέρους ζητήματα, όπως οι επικουρικές συντάξεις και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν αφότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί γι’ αυτό. Επίσης, ζητά ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, άρα και της ΝΔ.

Υπέρ μικρότερου κυβερνητικού σχήματος ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Υπέρ ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος, όπως αυτό της Ιταλίας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε επίσης ότι οι εκλογές "επιβάλλεται να πάνε πίσω", ενώ είπε ότι "δεν μπορούμε να έχουμε τον βρόχο των εκλογών και να καλέσουμε τους βουλευτές να πάρουμε δυσάρεστα, απαραίτητα όμως, για τους χρηματοδότες μας, μέτρα".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ήταν απαραίτητη η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και είπε ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι "οι κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις βλάπτουν γιατί μας παραπέμπουν στο διαίρει και βασίλευε", εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα στα δύσκολα βρίσκει λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: