Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
To Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ο ESM στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τελική συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις... 16:00 (ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, την ώρα που η Αθήνα δεν έχει κλείσει ακόμη τη συμφωνία για το PSI και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που προβλέπει επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, αναμένεται να συγκεντρώσει τις υπογραφές των περισσότερων χωρών - μελών, όχι όμως και της Βρετανίας.
Αν και ο στόχος είναι η εφαρμογή των προβλεπομένων στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο στις χώρες της Ευρωζώνης, ως απάντηση στην κρίση χρέους, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την προσέλκυση κι άλλων χωρών της ΕΕ.
Η Γερμανία θα επιθυμούσε να υπάρχει συναίνεση για το Σύμφωνο και από την Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία, που δεν μέλη της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της, η Τσεχία φαίνεται πως θα καθυστερήσει να υπογράψει το Σύμφωνο, λόγω αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και η Ιρλανδία προσανατολίζεται στην προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Πάντως, βασικός πολέμιος του Συμφώνου παραμένει η Βρετανία και όλα δείχνουν πως οι αντιρρήσεις της -όπως της είχε εκφράσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην τελευταία Σύνοδο του Δεκεμβρίου- δεν πρόκειται να καμφθούν.
Παράλληλα, η Σύνοδο Κορυφής θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Ο ESM θα έχει «δύναμη πυρός» 500 δισ. ευρώ, χωρίς την οικονομική συμβολή της Βρετανίας.
Ο ESM θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, ο οποίος χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι ο ESM θα ενισχύσει τις άμυνες απέναντι στην κρίση χρέους, ωστόσο από άλλες πλευρές -όπως από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Μόντι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ- εκφράζεται η άποψη ότι οι δυνάμεις του EFSF και του ESM θα πρέπει να συνδιαστούν κι όχι να λειτουργούν εκ παραλλήλου.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως εάν αυξηθεί η ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός», χώρες εκτός ΕΕ θα πεισθούν να συνεισφέρουν περισσότερα στο Ταμείο, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης της κρίσης και να καθησυχαστούν οι αγορές.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για να συζητηθεί αυτό το θέμα, παραπέμποντάς το στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.
Πηγή in.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου