Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Παραδοχή σοκ από Μέρκελ για την Ελλάδα


Για πρώτη φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αμφιβάλει για τη σωτηρία της Ελλάδας και μάλιστα επισήμως.

Σε συνέντευξή της στον Guardian και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες εκφράζει τις επιφυλάξεις της, καθώς μετά από ... δύο χρόνια, οι προσπάθειες της Ευρώπης και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχουν επιτυχία.

"Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση ακόμα. Φυσικά, υπάρχει η ειδική περίπτωση της Ελλάδας και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ούτε οι Έλληνες, ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση" είπε χαρακτηριστικά.



Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται αδυναμίες στη στρατηγική που ακολούθησε από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα.

Τα χρήματα δεν είναι πανάκεια

Σε ερώτηση για την πολιτική της ευρωζώνης απέναντι στην κρίση τα τελευταία δύο χρόνια, η κα Μέρκελ σημειώνει ότι "οι καλοί πολιτικοί πάντα έχουν αμφιβολίες και πάντα σκέφτονται αν ακολουθούν σωστή ή λάθος πορεία".

Όσον αφορά τα πακέτα βοήθειας, η καγκελάριος της Γερμανίας τονίζει ότι "δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε όλο και περισσότερα χρήματα, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες της κρίσης.

Η κα Μέρκελ ανέφερε ότι και οι Γερμανοί πρέπει να φροντίσουν για τη δυναμική της οικονομίας τους, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας της να βοηθά δεν είναι απεριόριστες.

"Με το να υπερβάλλουμε δεν θα σώσουμε ούτε τους εαυτούς μας, ούτε την Ευρώπη" συμπλήρωσε.

Περισσότερη εξουσία στην Κομισιόν

Η κα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου και επέμεινε στη θέση της για εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναφερόμενη τέλος στο όραμά της για την Ευρώπη, η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να χαράξει τον δικό της δρόμο και να προωθήσει την βαθύτερη συνεργασία των μελών της σε όλους τους τομείς.

"Μέσα από μια μακρά διαδικασία, θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην Κομισιόν, η οποία στο μέλλον θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως ευρωπαϊκή κυβέρνηση" δηλώνει η κα Μέρκελ και καταλήγει:

"Αυτή μπορεί να είναι η πολιτική ένωση της Ευρώπης στο μέλλον μετά από πολλά ενδιάμεσα στάδια".
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: