Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια στην Ευρώπη των συσσιτίων


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κάθε Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 179 κιλά τρόφιμα σε μία περίοδο που εκατομμύρια πολίτες στρέφονται στα συσσίτια προκειμένου να... εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή (π.χ. πατάτες με μικρότερο μέγεθος από εκείνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές νόρμες).

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει ότι το θέμα ήρθε για να μείνει στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς το 2013 κηρύσσεται "Έτος για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων".

Υποστηρίζει πάντως ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με εκκλήσεις, αλλά μόνο με γενικότερη αλλαγή στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.

"Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα πρέπει να καθίσει το μοντέλο ανάπτυξης. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υιοθετήθηκε ένα μοντέλο που σπρώχνει τον κόσμο στην υπερκατανάλωση, στην επιβεβαίωση και τη χαρά του καινούριου μέσα από την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Έτσι το σύστημα δεν στηρίζεται, όπως οι κλασσικοί της μαρξιστικής οικονομίας είχαν εντοπίσει, στην υπερεκμετάλλευση και στην ιδιοποίηση της υπεραξίας των εργαζομένων, αλλά στη συνεχή κατανάλωση και την προσχεδιασμένη φθορά", επισημαίνει.

Πρόκειται για σκάνδαλο σημειώνει ο Γερμανός Γιο Λάϊνεν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, στην Deutsche Welle, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

"Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τεράστια σπατάλη. Ιδέες υπάρχουν. Για παράδειγμα να αλλάξουμε τα μεγέθη συσκευασίας, αν δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του καταναλωτή. Ή να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και μέρες ή εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους", υπογραμμίζει.

Προτείνουν κατανάλωση και μετά τη λήξη

Στο μεταξύ, σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης υποστηρίζουν την πρόταση για παράταση της ημερομηνίας λήξης σε ορισμένα τρόφιμα.

Ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών, Άλμπερτ Ντες, αγρότης και ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ειδικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υπερβολή να τα πετάμε στα σκουπίδια στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, χωρίς δεύτερη σκέψη.

"Είμαι επικεφαλής μίας συνεταιριστικής γαλακτοκομικής επιχείρησης και αντιμετωπίζω κάθε μέρα αυτό το ερώτημα. Το γάλα ή το γιαούρτι δεν χαλάει αυτομάτως στην ημερομηνία λήξης. Εγώ προσωπικά ελέγχω το γιαούρτι που έχω στο ψυγείο μου και βλέπω αν τρώγεται ή όχι. Αν τρώγεται, δεν με ενδιαφέρει τι λέει η ημερομηνία λήξης", σημειώνει.

Ο Γιο Λάϊνεν υποστηρίζει ότι δεν αρκούν μεμονωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και συνυπογράφει ψήφισμα με το οποίο οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να προτείνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική.

"Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής από την παραγωγή και το εμπόριο τροφίμων μέχρι την απόρριψη, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα όλες αυτές τις ποσότητες. Το καλύτερο είναι να τις ανακυκλώνουμε με κάποιον τρόπο και όχι να τις πηγαίνουμε για καύση ή απόσυρση", τονίζει.

Ο Άλφρεντ Ντες υποστηρίζει ότι όλα είναι κυρίως θέμα παιδείας και όχι νομοθεσίας, εκτιμώντας ότι σήμερα φερόμαστε επιπόλαια και σημειώνοντας ότι είναι καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας ότι τα τρόφιμα είναι πολύτιμα και όχι για πέταμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: