Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011
''Πολύ αργά για τη διάσωση της Ελλάδας – Τρέχτε για Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο''
Σύμφωνα με τους Financial Times είναι πολύ αργά για μία εθελοντική διάσωη της Ελλάδας από τους ιδιώτες επενδυτές και πλέον ο χρόνος τελειώνει για την Ευρωζώνη για την μετάδοση της κρίσης
Ο χρόνος τελειώνει για την ευρωζώνη είναι ο... τίτλος του άρθρου που υποστηρίζει πως 60 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014.
Διαβάστε το άρθρο
Η ευρωζώνη έχει βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα κατά την αναζήτηση της οδού που θα οδηγήσει σε επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Το πιο πρόσφατο τείχος είναι η προσπάθεια να περιληφθούν οι ιδιώτες επενδυτές σε έναν δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης που προγραμματίζεται για την Ελλάδα και παράλληλα να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός.
Αν η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων των τελευταίων ημερών δείχνει κάτι, είναι ότι είναι αδύνατον να εφευρεθεί τέτοιο σενάριο.
Οι ρυθμιστές θα πρέπει να αποδεχτούν ότι για την Ελλάδα είναι πολύ αργά για μια εθελοντική διάσωση από τους ιδιώτες επενδυτές.
Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές.
Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιστούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ μοιάζει πλέον ανέφικτη.
Οι επενδυτές που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμμετέχουν εθελοντικά σε καμία μετακύλιση και κινδυνεύουν με κούρεμα 50%. Οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν απλώς θα δημιουργήσει καθυστερήσεις που η ευρωζώνη δεν αντέχει.
Αν πρέπει να θυμίσουμε στους ρυθμιστές ότι ο χρόνος τελειώνει, η πρόσφατη μεταβλητότητα στην Ιταλία είναι παράδειγμα. Το yield στα 10ετή ιταλικά ομόλογα έχει αυξηθεί 65 μονάδες βάσης από τις αρχές Ιουνίου και στο 5,27% είναι τα υψηλότερα επίπεδα 9 ετών. Η μετοχή της σπουδαιότερης ιταλικής τράπεζας, της UniCredit, έχει πέσει 20% από τις αρχές Ιουλίου.
Οι ρυθμιστές γνωρίζουν ότι όταν τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα ενισχυθούν αρκετά υψηλότερα από το 7%, γίνονται γρήγορα πολύ ακριβά για τις χώρες που θέλουν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές. Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα.
Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στο Βέλγιο.
newsit.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου