Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» στην αγορά ακινήτων


Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η αγορά ακινήτων, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Τα σενάρια περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που εντείνονται τις τελευταίες ημέρες φοβίζουν τους... ειδικούς της κτηματαγοράς οι οποίοι, πάντως, δεν μπορούν με βεβαιότητα να προβλέψουν τι θα συμβεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε κατάστασης χρεοκοπίας, έστω κι ελεγχόμενης.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα επιτείνει την κρίση και στα ακίνητα, ειδικά στα επενδυτικά, δηλαδή σε όσα θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια και από το εξωτερικό.

Το ρευστό κλίμα στην οικονομία δεν ευνοεί επενδύσεις σε επαγγελματική στέγη, οικόπεδα ή και εξοχικές κατοικίες. Οι μεν Ελληνες δηλώνουν αδυναμία να τοποθετήσουν χρήματα στην κτηματαγορά οι δε ξένοι περιμένουν «που θα κάτσει η μπίλια» με το χρέος της χώρας. Περιμένουν, βέβαια, ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση τιμών προκειμένου να τα αγοράσουν για «ένα κομμάτι ψωμί».

Στο ερώτημα τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» στην κτηματαγορά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει γενικό πάγωμα αγοραπωλησιών ακινήτων κάθε είδους. Ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει μια χρεοκοπία και πόσο θα επηρεάσει τη ρευστότητα των τραπεζών, θα είναι και οι επιπτώσεις. Αν οι τράπεζες σταματήσουν για πολύ καιρό να δίνουν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, είναι δεδομένη η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Μια πιστωτική ασφυξία αυτή τη χρονική στιγμή θα οδηγούσε σε πλήρη απουσία αγοραστικής δραστηριότητας στα ακίνητα.

Από την άλλη, θα δημιουργούσε τάσεις φυγής των επενδυτικών κεφαλαίων που υπάρχουν προς αγορές και προϊόντα του εξωτερικού.

Επίσης, η δυσφήμηση της χώρας με μια χρεοκοπία δεν θα ήταν και το καλύτερο για όσους ήλπιζαν σε επενδύσεις από το εξωτερικό

Στον τομέα των ιδιωτών, η μείωση των εισοδημάτων θα σήμαινε όλο και περισσότερα δάνεια στο «κόκκινο», αδυναμία αποπληρωμής δόσεων δηλαδή και ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων.

Αυτομάτως, η αύξηση της προσφοράς ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές θα έφερνε σημαντική υποχώρηση των τιμών και στα υπόλοιπα ακίνητα. Επίσης, θα ήταν αναπόφευκτη μια στροφή στην ενοικίαση σπιτιών.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=111595265#

Δεν υπάρχουν σχόλια: