Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011
Συμφώνησαν Σαρκοζί με Μέρκελ- Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και «μαγειρέματα» πραγματοποιούνται ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και στους ευρωπαίους τραπεζίτες στο... παρα πέντε από την ιστορική, όπως φαίνεται, Σύνοδο Κορυφής που θα... οδηγήσει σε λήψη απόφασης για δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην επιβίωση της ζώνης του ευρώ. Συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία χθες μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις κατέληξε σε κοινές θέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, θα έχει την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα «βρήκαν» Σαρκοζί-Μέρκελ
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση.
Έπειτα από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε κοινή θέση ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν σε φορολόγηση των τραπεζών (0.025% των κεφαλαίων τους) που θα μπορούσε να επιφέρει 50 δισ. ευρώ με τις τράπεζες όμως, να απειλούν χθες πως θα προχωρήσουν σε αγωγές στην περίπτωση που θα τους επιβάλλονταν φόροι. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό μοντέλο ανταλλαγής των ομολόγων αντιμετωπίστηκε μάλλον αρνητικά από τον N. Σαρκοζί, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια «επιλεκτική χρεοκοπία» περιεχόμενο της συμφωνίας.
Oι Financial Times γράφουν το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρκοζί στη Μέρκελ προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (ευρωζώνη-ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών που προαναφέραμε, με τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.
Επίσης, η γαλλική πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών, με τη διαδικασία αυτή να εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για χαμηλότερα επιτόκια που θα φτάνουν στο 3,5%.
Πάντως, στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι θα υιοθετηθεί ένα από τα δύο μέτρα.
Το αντικείμενο συμφωνίας τους θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.
Η γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» για μία ευρωπαϊκή συμβιβαστική απόφαση στις Βρυξέλλες για ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές. «Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση για να καθησυχάσουμε τους εταίρους μας... χρειάζεται η κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και το πρώτο βήμα για τη συναίνεση αυτή ήταν προφανώς η συμφωνία για μία κοινή θέση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, χωρίς να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενό της.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ... Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή», είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Παρόντες όλοι οι μεγαλοτραπεζίτες
Οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild. Ανάμεσά τους, ο Γιόζεφ 'Ακερμαν, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι όροι του οποίου θα καθορισθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Το γαλλο-γερμανικό παρασκήνιο
Χθες, για «εγκληματικά επίπεδα εγωισμού» στην προσέγγισή της προς την ελληνική κρίση χρέους κατηγόρησε τη Γερμανία ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αποκαλύπτει η εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaine.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε επισκέπτες που δεν κατονομάζονται πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν, κι εμείς το ίδιο. Οι μόνοι που δεν δείχνουν αλληλεγγύη είναι οι Γερμανοί. Ο γερμανικός εγωισμός είναι εγκληματικός: συντηρεί την κρίση».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ωστόσο την «πεποίθησή της» ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης, με τη γαλλική πλευρά να επιθυμεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες να δώσει από αύριο κιόλας «μία οριστική απάντηση» στην ελληνική κρίση χρέους.
Προειδοποιήσεις Μπαρόζο για παγκόσμιες επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμφωνίας
Συνάντηση με τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.
Παράλληλα, χθες, κ. Μπαρόζο είχε απευθύνει δραματική έκκληση στους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης να βρεθεί άμεσα λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας προβλέποντας ότι εαν στην Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ώρα μηδέν στην Ευρώπη για το ελληνικο χρέος
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής ότι μπορούν να βρουν λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία μετάδοση και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αφού ««η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη τα βάρη της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες, την Τρίτη κι την Τετάρτη, με ευρωπαίους ηγέτες και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να έχει τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, προγραμματισμένη συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, (η οποία θα βρεθεί στην κρίσιμη Σύνοδο) καθώς και με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν «ταχείες και σαφείς αποφάσεις όσον αφορά την κρίση (χρέους) στην ευρωζώνη» στη σύνοδο της Πέμπτης, σε δηλώσεις του σήμερα στη Βαρσοβία. Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν πρέπει να καταλήξουν σε ένα πακέτο διάσωσης που θα αθετεί τη δέσμευσή τους οδηγώντας σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνει έκκληση για λύση έστω και στο παρα πέντε προειδοποιώντας ότι μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα τραπεζικά τους συστήματα.
«Η μη ύπαρξη λύσης θα είναι το χειρότερο σενάριο στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ», προειδοποιεί ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίκτυπος στις χρηματαγορές θα είναι καταστροφικός.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι το γεγονός ότι την Τρίτη τηλεφώνησε εκτάκτως στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συζήτησε μαζί της το τι μέλλει γενέσθαι μ ε την Ελλάδα και συνολικότερα με το ζήτημα των χρεών των χωρών του ευρώ. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να προέτρεψε την κ. Μέρκελ για την εξεύρεση λύσης στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ σε παρέμβασή του το ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το προσωρινό μηχανισμό στήριξης, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι εγκαταλείπεται το σενάριο επιβολής φόρου στις τράπεζες στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, ενώ νωρίτερα τα τραπεζικά ιδρύματα είχαν απειλήσει με αγωγές στο ενδεχόμενο αυτό. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων» για την ανάγκη «ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», αν και ο βαθμός συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα παραμένει αντικείμενο συζητήσεων.
Σημειώνεται ότι για το πρωί της Πέμπτης μετατέθηκε η συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την προετοιμασία των επιλογών αναφορικά με το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία είχε αρχικά ορισθεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης.
Η αναβολή της συνάντησης, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο χρηματοδοτικό πακέτο, σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρχίσει αύριο στις Βρυξέλλες στις 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ήτοι μία ώρα αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
(Πηγή: Με πληροφορίες από Deutsche Wele/in.gr)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου