Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

24ωρο τρόμου στο Όσλο (vd)



Σκηνές απόλυτου χάους εκτυλίχθηκαν το χθες απόγευμα στην καρδιά της νορβηγικής πρωτεύουσας, μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτίριο και το μακελειό σε παιδική κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια.

Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το απόγευμα, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε μέχρι την πιο απομακρυσμένη συνοικία του Όσλο. Ένα παγιδευμένο, με πολλά κιλά εκρηκτικά, όχημα που ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο εξερράγη, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον όλεθρο στο κέντρο της πόλης.
Μέχρι στιγμής επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν από τα θραύσματα, με ασθενοφόρα να τους μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.



Η τραγωδία δεν είχε τέλος. Λίγη ώρα αργότερα, ένοπλος, με στολή αστυνομικού, άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εργατικού Κόμματος, σε παιδική κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 87 αθώους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά, σύμφωνα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Επισήμως η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί έχουν φθάσει τους 80.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 80. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτός ο αριθμός δε θα αυξηθεί», σημείωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας, Oάιστάιν Μέιλαντ.



Το χρονικό των δύο επιθέσεων

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά.

Δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, χιλιάδες πολίτες σε κατάσταση πανικού βγήκαν από τα κτίρια, ενώ όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι οδικές αρτηρίες του Όσλο έκλεισαν. Φωνές, ουρλιαχτά και σειρήνες των πυροσβεστικών, περιπολικών και ασθενοφόρων ακούγονταν από την καρδιά του κατά τα άλλα ήσυχου κέντρου της πόλης.
Για «τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα» με στόχο όσο το δυνατό περισσότερους νεκρούς, κάνουν λόγο τα ΜΜΕ, καθώς η έκρηξη έγινε σε σημείο με πολλά γραφεία την ώρα ακριβώς που ήταν γεμάτα με υπαλλήλους. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη πιθανόν είχε σαν στόχο το κτίριο της ταμπλόιντ εφημερίδας VG, η οποία τον τελευταίο καιρό είχε μπει στο στόχαστρο των ισλαμιστών.

Επεισόδιο με πυροβολισμούς

Λίγη ώρα μετά την επίθεση σημειώθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ουτόγια, ένα νησί νότια του Όσλο όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος υπό τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η νορβηγική εφημερίδα VG μετέδωσε στο δικτυακό της τόπο ότι ένας άνδρας ντυμένος αστυνομικός άνοιξε πυρ αδιακρίτως. Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μονάδα της Αντιτρομοκρατικής εστάλη στο νησί.
Εν μέσω της γενικευμένης σύγχυσης υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρισκόταν ή επρόκειτο να μεταβεί στο νησί, αλλά διαψεύστηκαν.

Τα σενάρια και η πρώτη σύλληψη υπόπτου

Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι στόχοι της επίθεσης. Η αστυνομία πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο και των πυροβολισμών στο νησί Οτόγια κοντά στην πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια, όπου ο άνδρας ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας της πόλης. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μια σύλληψη υπόπτου. Το όνομα και η φωτογραφία του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, 32 ετών, νορβηγικής υπηκοότητας, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κρατική τηλεόραση της χώρας, με την ανάκρισή του να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καμία ανάληψη ευθύνης

Ουδείς έχει αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη. Η Νορβηγία -μέλος του ΝΑΤΟ- έχει δεχθεί απειλές κατά το παρελθόν κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Προ ημερών, Νορβηγός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σχετιζόμενες με δράση ένοπλων οργανώσεων, σε ιρακινής καταγωγής, ισλαμιστή θρησκευτικό ηγέτη, για απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά πολιτικών εξαιτίας απόφασής που είχε εκδοθεί για την απέλασή του από τη σκανδιναβική χώρα.

Το σχετικό κατηγορητήριο βασίζεται σε δηλώσεις του μουλά Κρεκάρ -ιδρυτή της κουρδικής ισλαμικής ομάδας Ανσάρ αλ-Ισλάμ- σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου NBC.

Η Νορβηγία διέταξε την απέλαση του Κρεκάρ το 2005 θεωρώντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ωστόσο η εκτέλεση της απόφασης ανεστάλη εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή εκτέλεσης ή βασανιστήρια επιστρέφοντας στο Ιράκ.
VIDEO
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: