Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Γιατί αποχωρεί ο Soros από τα hedge funds;


(Ανανεωμένο). Τι ειρωνεία. Τόσα χρόνια, τα χρήματα του George Soros υποστήριζαν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τώρα, όμως, αν όσα ισχυρίζεται σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρίας του είναι αλήθεια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι που... τον οδηγούν στο κλείσιμο της επιχείρησης που τον έκανε ζάπλουτο.

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, που έγινε διάσημος νικώντας κάποτε την Τράπεζα της Αγγλίας, κλείνει το ταμείο Quantum που ανήκει στην οικογένειά του, στους τρίτους επενδυτές, και τους επιστρέφει τα χρήματά τους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή οι νέοι κανονισμοί αναγκάζουν την Quantum να εγγραφεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) έως τον Μάρτιο του 2012, εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια τρίτων.

Η νέα αυτή νομοθεσία ζητά από όσα hedge funds διαχειρίζονται πάνω από $150 εκατομμύρια, να ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά στους επενδυτές και στους εργαζόμενους αυτών, τα κεφάλαιά τους, τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, και για τις εκτός επενδύσεων δραστηριότητές τους. Παράλληλα, τα hedge funds θα υπόκεινται σε περιοδικές επιθεωρήσεις και ελέγχους από πλευράς της Επιτροπής. Κάτι που ο Soros σίγουρα δεν θέλει, αν κρίνουμε από την εμπειρία του με τις γαλλικές αρχές στο παρελθόν.

Η Quantum, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως hedge fund, που θα διαχειρίζεται όμως αποκλειστικά χρήματα και κεφάλαια της οικογένειας του Soros, που αγγίζουν τα $25 δισ.

Ο Soros δήλωσε πως θα επιστρέψει στους επενδυτές τα κεφάλαιά τους, ύψους περίπου 41 δισ, ενώ ο επικεφαλής του ταμείου Keith Anderson, ήδη αναζητεί νέα εργασία.

Η κίνηση αυτή βάζει τέλος σε μια ιστορία 40 ετών, από τότε δηλαδή που ο Ούγγρος μετανάστης George Soros ξεκίνησε την Quantum. Χαρακτηριστικότερη στιγμή στη καριέρα του στάθηκε το 1991 όταν και κέρδισε σχεδόν $1 δισ. κερδοσκοπώντας, και αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να υποτιμήσει τη στερλίνα, και να βγει εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού ισοτιμίας.

Ο Soros ίδρυσε την Quantum το 1973, διακρινόμενος από τη δική του ιδιαίτερη επενδυτική φιλοσοφία, που ονομάστηκε «θεωρία της αντανακλαστικότητας», και την οποία περιέγραψε σε βιβλίο του το 1994 (Alchemy of Finance).

Το 2000, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες από τη «φούσκα της τεχνολογίας», και με την αποχώρηση του επικεφαλής της Quantum Stanley Druckenmiller, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, και να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο με το ίδρυμα George Soros. Επέστρεψε όμως στο πηδάλιο το 2007, μόλις δηλαδή άρχιζε η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση.



S.A.-Financial Times, The Future of Capitalism

-http://www.futureofcapitalism.com/2011/07/soros-and-the-regulators

-http://www.ft.com/intl/cms/s/0/42bd6288-b785-11e0-b95d-00144feabdc0.html
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: