Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ερντογάν σε πανικό

19557773
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εχθές τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες, σε μία προσπάθεια...
ενίσχυσης του εθνικού νομίσματος που έχει χάσει εφέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

«Οι αδελφοί μου που έχουν δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι τους. Πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. Μαζί θα κάνουμε να αποτύχει αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.


Δημοσκόπηση της εταιρείας Mediar και την ιστοσελίδα Odatv, που δημοσιεύθηκε χθες, δίνει στο κόμμα του Ερντογάν 39,61%. Το AKP έρχεται μεν πρώτο αλλά αν επαληθευτεί αυτό το ποσοστό θα χάσει την πλειοψηφία στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Για τις προεδρικές εκλογές ο ίδιος ο Ερντογάν παίρνει ποσοστό 43,50% ενώ δεύτερος έρχεται ο Μουχαρέμ Ιντσέ με 22,20% πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε σήμερα, πως σε περίπτωση εκλογικής νίκης, θα άρει το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης.


Σημειώνεται ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ιούλιο του 2016, όταν και έλαβε χώρα το πραξικόπημα.

Χάρη στο συγκεκριμένο καθεστώς, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει κύμα σαρωτικών διώξεων, αποπέμποντας μόνο από το Δημόσιο περισσότερους από 140.000 υπαλλήλους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επίσης, τάχθηκε εναντίον των «τυχοδιωκτικών πολιτικών» ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας και αξίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ε.Ε.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: