Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια ντε Σανταμαρία
Την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 1η Ιουνίου θα διεξαχθεί η σύνοδος της ολομέλειας του ισπανικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, με αφορμή...
υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, ο Μαριάνο Ραχόι φέρεται να μην έχει πείσει τις αρχές με την κατάθεσή του για την υπόθεση.

Η πρόεδρος της ισπανικής Βουλής, Άνα Παστόρ, ανακοίνωσε ότι οι ημερομηνίες αυτές συμφωνήθηκαν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που ανακίνησε τη διαδικασία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό Ραχόι «είναι μια ευκαιρία για να δοθεί τέλος στηn υποβάθμιση των θεσμών, για να βελτιωθεί η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ισπανία και να ξεκινήσει μια νέα εποχή».

Έχουν ήδη ενημερωθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην ισπανική Βουλή, ενώ ήδη τα ισπανικά ΜΜΕ «μετρούν» τις συμμαχίες με το παζάρι για την ψηφοφορία να είναι σε εξέλιξη.

Για να περάσει η πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος χρειάζεται τη στήριξη και άλλων κομμάτων στην 350 θέσεων Βουλή της χώρας. Ήδη οι Podemos Unidos έχουν δηλώσει ότι θα τη στηρίξουν (67 βουλευτές), όπως και οι Compromís (4 βουλευτές), συγκεντρώνοντας συνολικά 155 ψήφους με τους Σοσιαλιστές.

Υπέρ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσει και ο συνεργαζόμενος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα βουλευτής των «Νέων Καναρίων Νήσων», ενώ μένει ασαφές τι θα κάνει το PNV, κόμμα το οποίο έχει έρθει σε συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι για τον προϋπολογισμό και το οποίο δεν θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Οι πέντε ψήφοι του μπορεί να είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να την ψηφίσουν και οι βουλευτές των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας (συνολικά 17 ψήφοι) -αν και ο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, που από τη δική τους πλευρά επιθυμούν τις εκλογές και τις «παζαρεύουν» με το PSOE, ενδέχεται να θελήσουν να καταθέσουν αντιπρόταση σε αυτήν των Σοσιαλιστών, ωστόσο χρειάζονται 35 υπογραφές και δύσκολα θα τις συγκεντρώσουν.

Στη γωνία

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την πρόταση μομφής ανάγκασε τον Μαριάνο Ραχόι -που ήδη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση- να ακυρώσει το πρόγραμμά του.

Αφότου δεν ταξίδεψε στο Κίεβο για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει σε συνέδριο για τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας, ενώ ακύρωσε και την ομιλία του στη Διευθύνουσα Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, ανέβαλε τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη με θέμα την Καταλονία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: