Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη...
σημερινή δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα» σχετικά με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, επειδή είναι «απελπισμένος».
Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου απάντησε πως «το αντικοινωνικό μένος του κου Μητσοτάκη, που απαιτεί νέο μνημόνιο για να ξεδιπλωθεί το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι αγνοεί ποιός δολοφόνησε τον Γ. Λαμπράκη.
»Και επειδή η άγνοια του είναι ανατριχιαστική ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του καλύτερου βιογραφικού της χώρας: Ο Γ. Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε το 1963 από το παρακράτος της δεξιάς. Δολοφόνοι του ήταν οι Εμμανουηλίδης και Γκοτζαμάνης».
Νωρίτερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου... Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας. Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών».
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε τη στήριξη του πρωθυπουργού στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο δεύτερος δεν έχει πετύχει σαν δήμαρχος και για αυτό δεν τον στηρίζει.
Πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία».
«Ενδιαφέρει το παιδί των 17 ετών...;»
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με το εάν ενδιαφέρει τα νέα παιδιά το τι έγινε το 1963, όταν συνέβη η δολοφονία Λαμπράκη.
Η ακριβής δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. έχει ως εξής: «Πείτε μου τώρα, το παιδί των 17 ετών, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά που το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030, εάν το ενδιαφέρει τι έγινε το 1963;»
Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Με αυστηρή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ύβρις κατά της Ιστορίας και της ίδιας της Δημοκρατίας
Με άλλη του ανάρτηση, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υποκρίνεται συνειδητά και δεν είναι ανιστόρητος.
Κριτική και από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος σημείωσε: «Τι τον νοιάζει τον 17χρονο που θα ψηφίσει για πρώτη φορά σήμερα τι έγινε το 1963, αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Σωστά. Ειδικά μάλιστα όταν συγκεκριμένος 17χρονος που επιτέθηκε στον Μπουτάρη και συνελήφθη, δήλωσε απολογούμενος ότι είδε κόσμο που τον έβριζε και επιτέθηκε κι αυτός!!»
«Ναι» σε συνεργασίες, «όχι» σε μεγάλο συνασπισμό
Επίσης, ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης μίλησε για τις μετεκλογικές συνεργασίες λέγοντας ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, αλλά σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛΛ.
Σημείωσε ότι θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί κι ότι συμφωνεί με το σπάσιμο της Β΄Αθηνών υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Κατηγόρησε την συγκυβέρνηση πως απέτυχε να αξιοποιήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει πετύχει την τελευταία διετία μέσω της υπερφορολόγησης, ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι οι δανειστές αξίωσαν υψηλούς στόχους ακριβώς επειδή δεν εμπιστευόταν τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση και για τις δεσμεύσεις, που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο, ενώ ο ίδιος παράλληλα υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Επανήλθε δε στη γνωστή του θέση για τον αναπτυξιακό πρόγραμμα επαναλαμβάνοντας το εξής: «Δεν πρόκειται να δεσμευθώ δημόσια για τίποτα για το οποίο δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορώ να εφαρμόσω την επόμενη μέρα. Μια κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις επειδή πραγματικά τις πιστεύει, θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο των πλεονασμάτων».
Ο «Ρουβίκωνας» και το «Μακεδονικό»
Ακόμη, αναφέρθηκε στον «Ρουβίκωνα» κάνοντας για ακόμα μία φορά λόγο για πολιτική ανοχής στην βία κι υποστηρίζοντας «πως υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην βία χαμηλής έντασης και μια υψηλότερη, πιο επικίνδυνη κλίμακα, η οποία «ξεκινά με μολότοφ και καταλήγει στα καλάσνικοφ».
«Είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που υποθάλπει την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς, τους ηγέτες του τους γνωρίζουμε, είναι μία οργάνωση που έχει κάνει βίαια χτυπήματα. Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί» είπε.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή επίθεση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» είναι το «erga omnes» του αλυτρωτισμού, αφού το ίδιο το όνομα αποτελεί εκδήλωση των αλυτρωτικών προθέσεων της γειτονικής χώρας.
Σε ερώτηση για το αν δέχθηκε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες είπε ότι «Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και δεν δέχτηκα πιέσεις, ούτε άφησα περιθώριο να μου ασκηθούν πιέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης με ρώτησε την άποψή μου και του την εξέφρασα.
»Πιστεύω στην επιλογή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό κορμό αλλά με όρους και προϋποθέσεις και όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων... Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένο όνομα... Υπάρχει μεγάλη κατηγορία Ελλήνων που τους αγγίζει το θέμα και μετά από οκτώ χρόνια θυσιών στην οικονομία δεν θα δεχθούν μία εθνική υποχώρηση».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου