Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η Ιταλία ακροβατεί μεταξύ χρέους, αγορών και εθνικιστικού λαϊκισμού


“Ας ησυχάσουν στο εξωτερικό, για τους Ιταλούς σκεφτόμαστε εμείς... Συνεχίζουν να εισβάλλουν στον χώρο μας. Μετά τους Γάλλους, τους Γερμανούς, σήμερα ήρθε η σειρά...
του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν”, απάντησε από το Facebook ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι σε όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πρόγραμμα και την πιθανή σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Κόντε, Ματαρέλα ή... χάος;

Η “La Repubblica”, η μεγάλη ιταλική εφημερίδα, ή καλύτερα το “συγκρότημα” της πολιτικής κουζίνας της Ρώμης, αποκαθήλωσε ήδη τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Κ5Α και της Λέγκας του Βορρά υποστηρίζοντας ότι ο Ντι Μάιο “δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει σε χρόνο - ρεκόρ τον Κόντε” για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ματαρέλα. Ενστάσεις που φαίνεται να εστιάζονται σε δύο μαγικές και πολυσυζητημένες έννοιες για την Ιταλία και όχι μόνο: spreads και χρέος. Αυτή είναι η άποψη της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας στην Ευρώπη, του «il Sole24 Ore», που ανήκει, όχι τυχαία, στη συνομοσπονδία των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας φαίνεται ότι πήρε μια 48ωρη διορία πριν καλέσει τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Κ5Α και της Λέγκας Τζουζέπε Κόντε, για να του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για έναν πολιτικό που ανδρώθηκε στη Χριστιανική Δημοκρατία της Νοτίου Ιταλίας, όπως ο Ματαρέλα, ο χρόνος και οι προτεραιότητες έχουν διαφορετικούς ρυθμούς από τη δίψα της εξουσίας του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι.

Ο Ματαρέλα έχει πλήρη επίγνωση ότι η κυβέρνηση του Κ5Α και της Λέγκας θα είναι μια ιδιαίτερα πολιτική κυβέρνηση, παρόλο που φαινομενικά μπορεί να σχηματιστεί από έναν “τεχνικό”, έναν σχετικά νέο καθηγητή Πανεπιστημίου με βιογραφικό 18 σελίδων, που περνάει από την κρησάρα της επαλήθευσης, ενώ ανακαλύφθηκε ήδη η πρώτη φύρα σε ένα υποτιθέμενο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το γεγονός ότι αντί του Κόντε απάντησε το Κ5Α (επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως δεν υπάρχει τέτοιο μεταπτυχιακό) είναι ενδεικτικό της αμηχανίας και ίσως της “περιορισμένης ευθύνης” που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός.

Εμφύλιος στο Κ5Α;

Η κριτική εναντίον της νέας κυβέρνησης έφθασε όμως και από το εσωτερικό του Κ5Α. “Διαβάζω ονόματα ξένα προς τις αρχές και τις αξίες μας, ζωντανά μουσεία, απατεώνες από τη σάπια και διεφθαρμένη εξουσία, που συνδέονται με κλίκες, συμμορίες, κρυφές στοές, τύπους με ποδιές, ψευτο-Αρχές και χειραγωγούς της εξουσίας που πολέμησα για πάνω από τριάντα χρόνια. Ελπίζω να κάνω λάθος, εάν τα πράγματα είναι έτσι, θα ήταν μια τραγωδία και η προδοσία ενός ονείρου”, προειδοποίησε ο γερουσιαστής του Κ5Α Λανούτι, που είναι πολύ κοντά στον ιδρυτή Γκρίλο. Την ίδια ώρα, ο Ντι Μάιο και το επιτελείο του προσπαθούν να προκαλέσουν τα πατριωτικά αντανακλαστικά του κόμματος για να κατευνάσουν τις ανησυχίες που εκφράζονται κυρίως από το προοδευτικό τμήμα του “Κινήματος”, που έχει αρκετές φωνές και μέσα στο κοινοβούλιο.

Το Κ5Α, που δεν κουράστηκε να δηλώνει ότι δεν ανήκει “ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά”, ανακάλυψε χθες μια από τις πλέον γνωστές φρασεολογίες της Αριστεράς υποστηρίζοντας από την ιστοσελίδα του ότι “Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη. Το φάντασμα μιας κυβέρνησης που ψηφίστηκε από τον ιταλικό λαό”. Αντιγράφοντας το αριστερό λεξιλόγιο, το Κ5Α προειδοποίησε ότι “όλα τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, εκπρόσωποι ξένων δυνάμεων και μεγάλο τμήμα του κατεστημένου, συνασπίστηκαν, από τον φόβο ότι επιτελούς μπορεί να γεννηθεί στην Ιταλία μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες και τη νομιμοποίηση της ψήφου των Ιταλών”.

Λεπέν και Μπάνον στην... αυλή του Σαλβίνι

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τον μεγάλο φόβο για τη νέα ιταλική κυβέρνηση δεν τον έχει το “κατεστημένο” και το “σύστημα” αλλά η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία και Ευρώπη και ας μην κρυβόμαστε, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιταλία και υπομένουν καθημερινά απειλές και αχρειότητες για νέα κέντρα κράτησης και μαζικές απελάσεις.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε σε ποιους θα αρέσει η νέα κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί, γιατί υπάρχουν και πολιτικοί που βλέπουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό το πολιτικό πείραμα: “Ανοίγονται καταπληκτικές προοπτικές, γιατί έχουμε πρώτα από όλα τη μεγάλη επιστροφή των εθνών!”, αναφώνησε ευτυχισμένη η Μαρίν Λεπέν. “Πρώτα το FPOE στην Αυστρία, τώρα η Λέγκα στην Ιταλία. Οι σύμμαχοί μας φθάνουν στην εξουσία”, έγραψε η ακροδεξιά Λεπέν στο Twitter.

Η Ιταλία ελκύει όμως και κομμάτια του ακροδεξιού παζλ και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού ο Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από το Bloomberg ο πιο επικίνδυνους πολιτικός παράγοντας της Αμερικής, θα συναντήσει τον Σαλβίνι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Καμπανάκι από Κομισιόν, γερμανική Δεξιά και Πράσινους

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις κάλεσε την Ιταλία “να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική... γιατί είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα”.

“Εάν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει η Ευρώπη”, προειδοποίησε η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Μπέαρμποκ, απαιτώντας “περισσότερο από ποτέ μια ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανόμενης της απάντησης στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου” από τη Μέρκελ, γιατί “εάν η Ευρώπη δεν αυτοπροσδιοριστεί, θα το πράξουν άλλοι”.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να έχει καμιά απαίτηση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην περίπτωση μιας τέτοιας απότομης αλλαγής πορείας”, προειδοποίησε ο δεξιός ευρωβουλευτής της CDU Μπροκ, εκτιμώντας ότι “η ιταλική οικονομία θα καταρρεύσει. Οι ιταλικές τράπεζες θα καταρρεύσουν. Πολλοί Ιταλοί θα προσπαθήσουν τότε να βγάλουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό για να τις σώσουν από το χάος”, χρησιμοποιώντας μια καταστροφολογία που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά κόρον στη Νότιο Ευρώπη. Για τον Μπροκ, η κυβέρνηση της Μέρκελ θα πρέπει “να προτρέψει να γίνουν σχετικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup και να πει ευθέως μερικά πράγματα στην ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή να της δείξει τα όρια των δυνατοτήτων της. Μόνο τότε πιθανόν να αποφευχθεί το χειρότερο”.

Για τους «Financial Times» “ο Κόντε θα είναι απλώς ο εκτελεστής ενός συγκεχυμένου προγράμματος” και είναι “αρχάριος στην πολιτική”, ενώ, για το BBC, “τα υψηλού κόστους οικονομικά σχέδια” της νέας πλειοψηφίας “μπορεί να προκαλέσουν μια σύγκρουση με την Ε.Ε.” σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: